Erdogan: Nastavljen izvoz žitarica iz Ukrajine, to će posebno koristiti zemljama Afrike

02.11.2022

13:47

0

Erdogan i ruski predsednik razgovarali su telefonom

Erdogan: Nastavljen izvoz žitarica iz Ukrajine, to će posebno koristiti zemljama Afrike
Redžep Tajip Erdogan - Copyright AP Photo/Khalil Hamra

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan saopštio je da je danas nastavljen izvoz žitarica iz Ukrajine preko pomorskog humanitarnog koridora.

Erdogan je, u obraćanju parlamentu, rekao da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu tokom telefonskog razgovora obavestio turskog kolegu Hulusija Akara da je nastavljena isporuka žitarica iz Ukrajine.

Turski predsednik je kazao i da je sa Rusijom postignut dogovor o snabdevanju žitaricama siromašnih zemalja u Africi.

- Pre svega, koridor će služiti za isporuke siromašnim zemljama Afrike, naročito Džibutiju i Sudanu - objasnio je Erdogan.

Erdogan i ruski predsednik Vladimir Putin juče su razgovarali telefonom o sporazumu o žitaricama i uslovima za nastavak njegovog sprovođenja.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je ranije danas da će Rusija nastaviti svoje učešće u crnomorskom sporazumu o žitu, nakon što je dobila potrebne garancije Ukrajine.

Rusija je prethodno suspendovala svoje učešće u sporazumu o izvozu ukrajinskog žita preko crnomorskih luka, koji je postigla sa Ukrajinom u julu, uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija, nakon ukrajinskog napada dronom na rusku crnomorsku flotu u Sevastopolju zbog čega, kako je navela, ne može da garantuje bezbednost civilnim brodovima.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike