G7 se dogovorila da ograniči cenu ruske nafte: I Australija odlučila da im se pridruži

04.11.2022

13:41

0

Cifra još nije određena, ali će biti u narednim nedeljama, navodi se u izveštaju

G7 se dogovorila da ograniči cenu ruske nafte: I Australija odlučila da im se pridruži
Nafta - Copyright AP Photo/Eric Gay, File

Zemlje Grupe sedam (G7) i Australija dogovorile su se da odrede fiksnu cenu za rusku naftu umesto promenljive stope vezane za indeks cena nafte, preneo je Rojters u petak, pozivajući se na izvore.

- Koalicija se složila da će gornja granica cene biti fiksna i da će se redovno preispitivati. Ovo će povećati stabilnost tržišta i pojednostaviti usklađenost kako bi se smanjio teret za učesnike na tržištu - rekao je izvor za Rojters.

Izvor je dodao da bi povezivanje cene sa indeksom cena nafte, na primer, cenom marke Bren internešenel, što je bila jedna od opcija o kojoj se razgovaralo, moglo dovesti do povećane volatilnosti. Na primer, ako bi Brent počeo da raste zbog manje ponude na tržištu, gornja granica bi u skladu s tim porasla, što bi išlo u prilog Rusiji.

Prema izveštaju, stvarna cena još nije određena, ali će biti u narednim nedeljama. Cena će se redovno preispitivati, a možda i revidirati u budućnosti ukoliko koalicioni partneri vide potrebu za tim.

Zemlje G7 već mesecima raspravljaju o ograničenju cene ruske nafte, planirajući meru za smanjenje profita Rusije od izvoza nafte bez oštećenja snabdevanja. Ograničenje će stupiti na snagu 5. decembra za naftu i 5. februara sledeće godine za naftne derivate.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Anatolij Antonov

Rusija je, međutim, više puta govorila da neće prodavati naftu zemljama koje uvode gornje cene.

Ambasador Moskve u Vašingtonu Anatolij Antonov nedavno je upozorio da bi ograničenja cena mogla dodatno da pogoršaju globalnu energetsku krizu.

- Recept razvijen u Ministarstvu finansija, takozvana „gornja granična cena“ ruske nafte, vodi globalnu ekonomiju u još mračnije kutke. Nećemo osigurati dobrobit drugih o svom trošku. Nećemo prodavati resurse onima koji veštački obuzdavaju cene - napisao je diplomata u članku za časopis „National Interest".

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike