Bajden se vanredno obratio naciji: "Demokratija u Americi je ugrožena, Tramp je kriv za sve"

02.11.2022

23:41

0

Autor: 24sedam

Predsednik SAD Džozef Bajden obratio se večeras naciji, sa hitnom porukom da je, nedelju dana pred tzv "midterms" izbore za Kongres i guvernere saveznih država, sama američka demokratija ugrožena

Bajden se vanredno obratio naciji: "Demokratija u Americi je ugrožena, Tramp je kriv za sve"
Džo Bajden - Copyright Foto: Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Predsednik SAD Džozef Bajden obratio se večeras naciji, sa hitnom porukom da je, nedelju dana pred tzv "midterms" izbore za Kongres i guvernere saveznih država, sama američka demokratija ugrožena, pri ćemu će naglasiti uticaj "ultra-MAGA republikanaca" i izraziti bojazan od političkog nasilja u zemlji.

"Ultra-MAGA republikanac" je referenca na sledbenike bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, čiji je slogan bio "Učinimo Ameriku ponovo velikom".

Na početku svog izlaganja, Bajden se osvrnuo na napad na Pola Pelosija, supruga predsedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi, koji je fizički je napadnut 28. oktobra tokom provale u njihovu kuću u Kaliforniji.

 

 

- Moj prijatelj, Pol Pelosi, bio je sam kod kuće. Srećom, svi su preživeli. Napadač Pola Pelosija "ušao je u kuću pitajući Gde je Nensi?" Iste reči koje je mafija koristila kada je upala na Kapitol Sjedinjenih Država 6. januara - kazao je američki predsednik.

Velika laž koju su promovisali bivši predsednik Donald Tramp i njegove pristalice da su izbori 2020. pokradeni "podstakla je opasan porast političkog nasilja i zastrašivanja birača".

- Pred nama je odlučujući trenutak. Moramo, jednim nadmoćnim, ujedinjenim glasom i govoriti kao zemlja da kažemo da nema mesta zastrašivanju birača. Puno je na kocki na ovim međuizborima, od naše ekonomije, bezbednosti naših ulica do naših ličnih sloboda, budućnosti zdravstvene zaštite, socijalnog osiguranja, sve je to važno - rekao je Bajden, priznajući probleme za koje glasači kažu da su na vrhuncu ove godine.

- Ali ovde je u pitanju sama demokratija - dodaje je.

 

 

Bajden takođe direktno smatra Trampa odgovornim za ove pretnje demokratiji, prenosi britanski Gardijan.

- Zloupotrebio je svoju moć i stavio lojalnost sebi iznad lojalnosti ustavu - naglasio je američki predsednik.

- U ovom trenutku moramo pogledati duboko u svoju dušu i shvatiti da demokratiju više ne možemo uzimati zdravo za gotovo. Moramo se snažnim glasom suprotstaviti političkom nasilju i modelu zastrašivanja birača. Ustanite i govorite protiv toga. Svi moramo zapamtiti da je demokratija savez - poručio je Bajden.

Bajden je naglasio da ne možete da volite svoju zemlju samo kada pobedite.

I malo je verovatno da će ubediti one koji su prihvatili veliku laž da su izbori 2020. pokradeni.

Ranije je najavljeno da Bajden namerava da stavi fokus na Trampov slogan MAGA (Učinimo ponovo Ameriku velikom), a izraziće zabrinutost na potencijalno političko nasilje, dodaje američka novinska agencija.

će se večeras obratiti iz Junion Stejšna, koji se nalazi nekoliko blokova od Kapitola, saopštila je Bela kuća.

- Tu je blizu Kapitol, jer na tom mestu je pokušana da se sruši naša demokratija 6. januara 2021. godine - rekla je visoka savetnica u Beloj kući Anita Dan, aludirajući na nerede koje su izazvale Trampove pristalice uvereni da su izbori za predsednika SAD bili namešteni.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike