Kako je nemački lider posetom Ukrajini završio kao glumac jedne propagandne predstave? (FOTO)

02.11.2022

22:40

0

Autor: 24sedam

Štajnmajer u centru skandala

Kako je nemački lider posetom Ukrajini završio kao glumac jedne propagandne predstave? (FOTO)
Frank Valter Štajnmajer - Copyright Profimedia/Michael Kappeler/dpa

Nemački predsednik, Frank-Valter Štajnmajer, možda je bio deo propagandne predstave, uveren je kolumnista Bilda Tomas Fišer.

Fišer je komentarisao nedavnu posetu nemačkog lidera Ukrajini, a posebno se fokusirao na njegov boravak u atomskom skloništu tokom napada ruskih snaga.

Naime, posle dugih peripetija, Štajnmajer je krajem oktobra konačno posetio Kijev, a dok se obraćao novinarima u Korjukovki, nadomak ruske granice, oglasile su se sirene zbog čega je morao da ode u sklonište u jednoj obližnjoj zgradi.

Tamo je proveo sat vremena pričajući sa grupom zvaničnika i drugim ljudima.

Anton Geraščenko, savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, rekao je da je to dobra ilustracija zašto su Ukrajini potrebni dodatni PVO sistemi i to što je pre moguće.

Međutim, Fišer, nemački pravnik koji je bio i sudija u Federalnom sudu, kazao je da mu je nekoliko detalja zapalo za oko jer su se činili besmislenim.

Kako je naveo, Štajnmajer je prvo rekao da će posetiti Ukrajinu 18. oktobra, ali je poseta otkazana iz bezbednosnih razloga zbog ruskih napada.

- Zar se bezbednosna situacija u međuvremenu promenila? - upitao je Fišer.

Dalje, kolumnista dalje piše da se Štajnmajer obratio novinarima tako blizu zgrade u kojoj se nalazi potpuno opremljeno sklonište u kome su stolice već bile poređane u krug.

U to vreme, nije bilo drugih medijskih izveštaja o navodnom vazdušnom napadu zbog koga je predsednik Nemačke morao da se povuče u sklonište.

Fišer je istakao da je nemačka vlada mogla lako da odgovori na sva ta pitanja i otkloni sve sumnje da je čitav događaj bio insceniran.

Kolumnista je potom zaključio da, ukoliko je događaj zaista bio insceniran, to bi bilo veoma sramotno po Berlin i nemačkog predsednika koji je tako načinio "sebe dostupnim kao glumac u propagandnom filmu".

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike