Građani očekuju da republikanci pokrenu Bajdenov impičment: Nadaju se da će posle međuizbora imati kontrolu nad Kongresom

04.11.2022

16:08

0

Svaki peti stanovnik Sjedinjenih Američkih Država nada se takvom ishodu

Građani očekuju da republikanci pokrenu Bajdenov impičment: Nadaju se da će posle međuizbora imati kontrolu nad Kongresom
AP22204659666916 - Copyright AP Photo/Patrick Semansky, File

Većina američkih glasača očekuje da će se američki predsednik Džozef Bajden suočiti sa postupkom opoziva ako republikanci povrate kontrolu nad Kongresom na izborima na sredini mandata sledeće nedelje, pokazala je nova anketa.

Anketa kompanije "Rasmusen Reports", čiji su rezultati objavljeni u četvrtak, pokazala je da 54 odsto verovatnih glasača veruje da bi Predstavnički dom pod kontrolom republikanaca opozvao Bajdena. Svaki peti ispitanik, ili 22 odsto njih, vidi taj ishod kao „veoma verovatan“.

Poređenja radi, 32 odsto ispitanika reklo je da ne misli da je impičment verovatan, uključujući 12 odsto onih koji to smatraju „potpuno neverovatnim“. Oko 13 odsto birača nije sigurno.

Zaključci dolaze manje od nedelju dana pre međuizbora 8. novembra, na kojima se predviđa da će Bajdenova Demokratska partija izgubiti kontrolu nad Domom, a možda i Senatom.

Republikanci su mnogo više entuzijastični od demokrata u pogledu glasanja na međuizborima - sa razlikom od 38 do 24 odsto.

Dok je najnovija anketa "Rasmusena" pokazala da glasači u velikoj meri očekuju da će Bajden biti opozvan, ranije istraživanje pokazalo je da većina Amerikanaca takođe želi da predsednik bude svrgnut. "Rasmusenova" anketa sprovedena u septembru pokazala je da 52 odsto birača veruje da bi Bajden trebalo da bude opozvan, u poređenju sa 42 odsto onih koji se protive opozivu.

AP Photo/Andrew Harnik
Džozef Bajden

Čak i ako bi Predstavnički dom pod kontrolom republikanaca glasao za opoziv Bajdena, predsednik verovatno ne bi bio sklonjen sa funkcije. Ustav zahteva da najmanje dvotrećinska većina Senata glasa za smenu predsednika.

Međutim, postupak opoziva verovatno bi potkopao Bajdenovu političku agendu i dao bi republikancima priliku da osvoje političke poene. Ako pobede na izborima sledeće nedelje, takođe bi mogli da tvrde da imaju mandat da sprovedu impičment jer, kako je pokazala anketa "Rasmusena", to je ono što su Amerikanci očekivali da dobiju kada su glasali za republikanske kandidate.

Tadašnjeg predsednika Donalda Trampa dva puta je opozivao Dom pod kontrolom demokrata tokom njegovog mandata. Senat je 2020. glasao sa 52 prema 48 da ga opozove.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike