Bajden se izvikao na Zelenskog? "Mogao bi da budeš zahvalniji!"

31.10.2022

14:57

0

Autor: N. Pavlović

Ukrajina je najveći primalac američke pomoći u 21. veku

Bajden se izvikao na Zelenskog? "Mogao bi da budeš zahvalniji!"
Bajden izgubio živce - Copyright AP Photo/Evan Vucci

Američki predsednik, Džo Bajden, podigao je glas na Vladimira Zelenskog tokom jednog telefonskog razgovora jer je ukrajinski lider tražio dodatnu pomoć zbog sukoba koji mesecima traje u toj zemlji, preneo je NBC news.

Kako se navodi, dva lidera razgovaraju telefonom svaki put kada SAD najave novu turu vojne pomoći Kijevu.

Međutim, jedan razgovor iz juna je bio drugačiji, tvrde četiri upućena izvora.

Bajden nije ni završio sa izlaganjem o tome kako je odobrio novi paket pomoći od milijardu dolara kada je Zelenski počeo da nabraja sve ostalo što im je navodno potrebno, a još nisu dobili.

Genya Savilov, Pool Photo via AP
 

Bajden je izgubio živce, navodi se.

- Američki narod je bio više nego velikodušan, a moja administracija i američka vojska rade naporno kako bi pomogli Ukrajini - navodno je odbrusio Bajden i to povišenim tonom, a Zelenskom je poručio da bi mogao da bude zahvalniji.

Ipak, NBC news tvrdi da se njihov odnos od tada poboljšao, a Zelenski je u jednom obraćanju hvalio američku srdačnu pomoć.

U SAD će se 8. novembra održati tzv. međuizbori kada se biraju članovi oba doma Kongresa, a postoji mogućnost da demokrate izgube većinu. Jedno od glavnih pitanja je i da li će to uticati na nastavak slanja pomoći Ukrajini. 

Tačna suma koju su SAD odvojile za Kijev nije poznata, ali se procenjuje da je između 16 i 40 milijardi dolara, ako ne i više, što znači da je Ukrajina najveći primalac američke pomoći u 21. veku.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike