Rusija upozorila Britaniju zbog mešanja u sukob u Ukrajini: London je otišao predaleko

04.11.2022

15:19

0

Ambasador Moskve u Londonu Andrej Kelin istakao je da situacija postaje „sve opasnija"

Rusija upozorila Britaniju zbog mešanja u sukob u Ukrajini: London je otišao predaleko
architecture-g78c1d8330_1280 - Copyright Pixabay

Dokaz o navodnoj umešanosti Velike Britanije u nedavni teroristički napad na rusku Crnomorsku flotu verovatno će uskoro postati javan, izjavio je u četvrtak ambasador Moskve u Londonu Andrej Kelin.

U intervjuu za Skaj njuz diplomata je tvrdio da njegova zemlja zna „za učešće britanskih stručnjaka u obuci, pripremi i izvršenju planova protiv ruske infrastrukture i ruske flote u Crnom moru“.

On je takođe rekao da su „detaljne" informacije o napadu dronom, za koji Moskva odgovornim smatra Kijev, već prosleđene britanskim vlastima.

Na pritisak izveštača da javno otkrije dokaze koji podržavaju tvrdnje Moskve, Kelin je rekao da će „to postati javno vrlo brzo, možda danas, možda sutra“.

- To može da nas dovede do linije, ne bih rekao „bez povratka", povratak je uvek moguć. Ali, u svakom slučaju, treba izbegavati eskalaciju, a ovo je zapravo upozorenje da je Britanija previše duboko u ovom sukobu - naglasio je Kelin.

Prema njegovom mišljenju, situacija postaje „sve opasnija".

AP Photo/Darko Vojinovic
 

Kelinove izjave usledile su samo nekoliko sati nakon što je rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo britansku ambasadorku u Moskvi Deboru Bronert zbog navodne veze Velike Britanije sa napadom na Krimu. Prema saopštenju ministarstva, Bronert je upozorena da neprijateljske akcije Londona „mogu dovesti do nepredvidivih i opasnih posledica“.

Ministarstvo odbrane Rusije ranije je tvrdilo da su britanski instruktori vodili obuku ukrajinskih vojnika koji su u subotu izveli vazdušne i pomorske napade dronovima na ruske brodove u pomorskoj bazi Sevastopolj na Krimu. U napadu je oštećen minolovac. Britansko ministarstvo odbrane je negiralo optužbe.

Ukrajinski zvaničnici nisu voljni da priznaju svoju odgovornost za incident.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike