Bajden otkrio koliko dugo će američke trupe ostati u Poljskoj (VIDEO)

03.11.2022

10:26

0

Reagujući na delimičnu mobilizaciju u Rusiji, Varšava je pozvala na dodatno raspoređivanje NATO trupa

Bajden otkrio koliko dugo će američke trupe ostati u Poljskoj (VIDEO)
Američki vojnici - Copyright AP Photo/David Goldman, File

Američke trupe koje su trenutno privremeno stacionirane u Poljskoj biće tamo „još dugo“, rekao je u sredu predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden.

Komentar je dat usput nakon događaja u Beloj kući, a Bajden nije precizirao tačno vreme. Varšava je zatražila od Vašingtona da trajno rasporedi trupe u Poljskoj, ali bi to tehnički prekršilo sporazum NATO sa Rusijom.

Dopisnik poljskog radija Marek Valkuski postavio je pitanje o američkim trupama dok je Bajden napuštao Istočnu sobu.

 

 

- Oni će biti tamo još dugo - odgovorio je američki predsednik odlazeći sa događaja.

Nije poznato koliko se američkih vojnika trenutno nalazi u Poljskoj, glavnom logističkom čvorištu NATO za podršku vladi u susednoj Ukrajini. U maju je američki ambasador u Varšavi otkrio da se u zemlji nalazi preko 12.600 američkih vojnih lica, što je najveći broj u istoriji.

Varšava je pozvala na raspoređivanje dodatnih snaga NATO u Poljskoj i baltičkim državama u septembru, kao odgovor na delimičnu mobilizaciju rezervista u Rusiji.

Prošlog meseca savetnik za spoljnu politiku poljskog predsednika Andžeja Dude Jakub Kumoč rekao je da bi Vašington trebalo da trajno stacionira trupe, pa čak i nuklearno oružje na poljskoj teritoriji. Priznajući da bi to direktno prekršilo Osnivački akt NATO-Rusija, Kumoč je razvoj sporazuma iz 1997. nazvao mrtvim slovom na papiru, rekavši da ga je Moskva poništila svojom „invazijom“ na Ukrajinu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike