Oko 55.000 prosvetnih radnika stupilo u štrajk: Zatvorili vrata stotina kanadskih škola, traže veće plate

05.11.2022

09:48

0

Radnici su u nedelju uručili obaveštenje o štrajku navodeći da pregovori o novom ugovoru sa vladom premijera Daga Forda nisu bili uspešni

Oko 55.000 prosvetnih radnika stupilo u štrajk: Zatvorili vrata stotina kanadskih škola, traže veće plate
Copyright Profimedia

Sindikat koji predstavlja 55.000 kanadskih prosvetnih radnika stupio je danas u štrajk u najmnogoljudnijoj kanadskoj provinciji Ontario nakon što nije uspeo da postigne dogovor sa pokrajinskom vladom za bolje plate i više osoblja u školama.

Štrajk radnika, među kojima su obrazovni asistenti, sekretarice i bibliotekari, ostavio je zatvorena vrata stotina škola, preneo je Rojters.

Okružni školski odbor Toronta, najveći u Kanadi sa 247.000 učenika u 583 škole, saopštio je da će sve njegove škole ostati zatvorene dok bude trajao štrajk.

Profimedia
 

Radnici su u nedelju uručili obaveštenje o štrajku navodeći da pregovori o novom ugovoru sa vladom premijera Daga Forda nisu bili uspešni.

U iščekivanju štrajka, Fordova vlada usvojila je kontroverzni zakon kojim se nameće ugovor radnicima koje zastupa Kanadski sindikat javnih zaposlenih (CUPE) i sprečava ih da stupe u štrajk.

Zakon o zadržavanju učenika u razredu proglasio je štrajk radnika CUPE prekršajem, što podrazumeva da svaki pojedinac mora da plati kaznu do 4.000 kanadskih dolara.

Profimedia
 

Sindikat CUPE je saopštio da će se boriti ili platiti kaznu ako bude potrebno.

Zaposleni su jutros započeli proteste na desetinama lokacija širom provincije, uključujući i onu ispred kancelarije ministra obrazovanja Ontarija Stivena Lećea.

Leće je nazvao štrajk „nezakonitim“ i rekao da je vlada podnela podnesak Odboru za radne odnose Ontarija protiv zaposlenih.

- Ništa sada nije važnije od toga da sve učenike vratimo u učionicu i za to ćemo koristiti sva sredstva koja su nam na raspolaganju - rekao je Leće.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike