Predlog Rusije podržala samo Kina: Savet bezbednosti UN glasao protiv istrage američkih biolaboratorija u Ukrajini

03.11.2022

09:42

0

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je u martu da laboratorije sprovode „obična naučna istraživanja“

Predlog Rusije podržala samo Kina: Savet bezbednosti UN glasao protiv istrage američkih biolaboratorija u Ukrajini
Savet bezbednosti UN - Copyright AP Photo/Evan Vucci

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odbacio je poziv Rusije na međunarodnu istragu o tvrdnjama da su Sjedinjene Američke Države koristile laboratorije u Ukrajini za razvoj biološkog oružja.

Dok je Kina podržala predlog Rusije, SAD, Britanija i Francuska su glasale protiv, a deset članova Saveta po rotaciji bilo je uzdržano.

Rusija insistira na tome da SAD i Ukrajina krše međunarodnu konvenciju iz 1972. koja zabranjuje razvoj, proizvodnju i skladištenje biološkog oružja. Prema Moskvi, nekoliko laboratorija u Ukrajini radilo je na tajnom „vojno-biološkom“ programu, koji je uključivao studije i gomilanje uzoraka antraksa, kolere i drugih zaraznih bolesti.

Vašington i Kijev poriču razvoj biološkog oružja. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je u martu da laboratorije sprovode „obična naučna istraživanja“.

Tokom glasanja u Savetu bezbednosti u sredu, američka izaslanica Linda Tomas-Grinfild tvrdila je da je ruski predlog za istragu „zasnovan na dezinformacijama, nepoštenju, lošoj nameri i potpunom odsustvu poštovanja prema ovom telu“.

AP Photo/Jason DeCrow
 

Tomas-Grinfild je ponovila da aktivnosti u okviru Pentagonovog programa kooperativnog smanjenja pretnji (CTR) u Ukrajini i drugim bivšim sovjetskim državama „nisu u vojne svrhe“.

Misija SAD pri međunarodnim organizacijama u Ženevi u Švajcarskoj saopštila je u aprilu da je cilj CTR u Ukrajini da pomogne zemlji da „konsoliduje i obezbedi patogene i da nastavi da se osigurava da Ukrajina može da otkrije i prijavi izbijanje bolesti pre nego što one predstavljaju pretnju bezbednosti ili stabilnosti“.

Dmitrij Poljanski, zamenik izaslanika Rusije pri UN, u međuvremenu je rekao da je „duboko razočaran“ glasanjem i istakao da se „zapadne zemlje jednostavno plaše“ međunarodne istrage o ovom pitanju.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike