Sedmica u svetu: Smrt kraljice Elizabete II, novi britanski kralj i strah od zime bez ruskog gasa

11.09.2022

19:19

0

Planeta je pomno pratila dešavanja na istoku Ukrajine, kao i razvoj situacije u Tajvanskom moreuzu, a Ujedinjeno Kraljevstvo dobilo je novog šefa vlade

Sedmica u svetu: Smrt kraljice Elizabete II, novi britanski kralj i strah od zime bez ruskog gasa
pregled nedelje svet 1009 copy - Copyright AP PhotoFelipe Dana/Jonathan Brady/Bullit Marquez/Xinhua/Heywood YuThe Canadian Press

U nedelji za nama (5-11. septembra) Velika Britanija je ostala bez najdugovečnijeg monarha i dobila je novog kralja, Čarlsa III. Svet je pomno pratio i dešavanja na istoku Ukrajine, kao i razvoj situacije u Tajvanskom moreuzu, a Ujedinjeno Kraljevstvo dobilo je novog šefa vlade.

Odlazak najdugovečnijeg britanskog monarha

Britanska kraljica Elizabeta II umrla je u četvrtak 8. septembra u 97. godini u zamku Balmoral, nedugo nakon što je Bakingemska palata saopštila da su lekari zabrinuti za nju i da je stavljena pod medicinski nadzor. Protokol koji je osmišljen za njenu sahranu odavno je poznat pod nazivom Londonski most, a nedugo nakon vesti o smrti oglasila se i Bakingemska palata sa prvim saopštenjem kraljevske porodice. Objavljeno je i saopštenje novog kralja, dok se sa kraljicom emotivnim rečima oprostio i bivši britanski premijer Boris Džonson.

AP Photo/Alastair Grant, Pool, File
Kraljica Elizabeta II

Otkriveno je i tačno vreme kraljičine smrti, od koje su se svetski zvaničnici oprostili javno, zahvalivši joj se na svemu, a posebno se izdvojila poruka koju je ruski predsednik Vladimir Putin uputio njenom nasledniku. Britanske novine oprostile su se od kraljice dirljivim rečima, Bakingemska palata je saopštila koliko će trajati period žalosti zbog njene smrti, otkriveno je i ko je bio sa Elizabetom II u vreme smrti, a u subotu su obelodanjeni i vreme i mesto sahrane.

Dolazak novog kralja

Odmah posle smrti kraljice Elizabete mediji su počeli da spekulišu šta će se promeniti njenim odlaskom, dok je princ Čarls automatski postao kralj, a njegovo kraljevsko ime istog dana je saopšteno svetu. Sada se ceo svet pita da li će Čarlsova supruga Kamila prihvatiti titulu kraljice supruge, dok su princ Vilijam i Kejt Midlton, poznati kao vojvoda i vojvotkinja od Kembridža, dobili nove titule

Jonathan Brady/Pool Photo via AP
Kralj Čarls

Kralj se dan posle majčine smrti vratio iz Škotske u London, gde je prilikom prvog obraćanja održao emotivan govor u kom je imao mnogo toga da kaže o svojoj majci. Dolazak novog kralja na britanski tron obnovio je pozive političara i aktivista iz bivših britanskih kolonija na Karibima da monarh više ne bude šef njihovih država i da Velika Britanija plati reparacije za robovski rad, Čarls je u subotu zvanično proglašen novim monarhom, a kakve će sve povlastice imati kao vladar Ujedinjenog Kraljevstva možete pročitati OVDE.

Nova britanska premijerka

Velika Britanija dobila je u ponedeljak novu premijerku Liz Tras, koja je pobedila na unutarstranačkom glasanju za novog lidera Kozervativne stranke. Sutradan je Boris Džonson podneo ostavku na mesto šefa vlade otišavši kod kraljice Elizabete II, a odmah po završetku njihovog sastanka 96-godišnja vladarka imenovala je Trasovu za novu premijerku.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth
Liz Tras

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji je imao priliku da upozna premijerku dok je bila ministarka spoljnih poslova, odmah ju je iskritikovao zbog stava prema Moskvi, dok joj je američki predsednik Džozef Bajden uputio čestitku. Ankete su pokazale da je polovina Britanaca razočarana izborom Trasove, dok zbog njenog dolaska na mesto šefa vlade nije bila srećna ni Škotska premijerka Nikola Sterdžen, a ko je zapravo Liz Tras i kako se brzo uspela na lestvici moći u Ujedinjenom Kraljevstvu možete pročitati OVDE.

200 dana ruske vojne operacije

Sukob u Ukrajini ušao je danas u 200. dan, a kraj ruske vojne operacije se ne nazire, jer se borbe unedogled podržavaju zbog vojne pomoći Zapada Kijevu. Međunardona agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je danas izveštaj o Ukrajini u kojem je istakla da postoji hitna potreba za uvođenjem privremenih mera da bi se sprečila nuklearna nesreća koja bi proistekla fizičkim oštećenjem nuklearne elektrane Zaporožje, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova uporedila je kofrontaciju Zapada sa Rusijom sa ludilom, dok je Putin kazao da dolar i evro gube kredibilitet posle fluktuacija na tržištu.

Vladimir Smirnov/TASS News Agency Host Pool Photo via AP
Vladimir Putin

Ruski predsednik obelodanio je da je ukrajinsko žito većinski završilo u zemljama EU umesto u siromašnim državama, Poljska je počela da koristi ozbiljnu retoriku i da priča o ratu sa Rusijom, nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je da Berlin iza kulisa pokušava da reši sukob na istoku Evrope, a američki zvaničnik priznao je da su SAD sarađivale sa vojskom Kijeva.

Vojna operacija u Ukrajini počela je ozbiljno da preti stabilnosti evropskih vlada zbog rastuće cene struje i energetske krize uopšte do koje je došlo zbog nekoliko paketa sankcije Evropske unije Moskvi. Nakon što je Gasprom prekinuo dotok gasa zbog tehničkih smetnji na gasovodu, Nemačka je odlučila da zadrži dve od tri preostale nuklearne elektrane koje ima na raspolaganju za proizvodnju električne energije, dok su Britanci došlo na ideju da u igru na sreću ubace kao nagradu plaćanje računa za struju.

AP Photo/Petr David Josek
Olaf Šolc

Stručnjaci su predvideli da Nemačka bez obzira na sve mere neće uspeti da izbegne recesiju, zemlje članice Evropske unije došle su na ideju da ograniče cenu ruskog gasa i nafte, ali je taj plan propao za sada, dok je predsednik Rusije Vladimir Putin zapretio da bi u slučaju da se ta odluka donese, obustavio snabdevanje energentima. Švajcarska vlada preduzela je drastične korake da ublaži energetsku krizu koja je zahvatila Evropu, najavivši da bi oni koji ove zime prekrše vladine propise o grejanju mogli biti kažnjeni novčanom kaznom ili čak zatvorom, dok je glavni američki snabdevač prirodnim tečnim gasom objavio dramatično saopštenje. Baltičke zemlje zabranile su ulazak Ruskih državljana, na šta je reagovala Zaharova, a druge strane, zapadne sankcije zbližile su Rusiju i Indiju.

Tajvanski tesnac

Kina je upozorila Sjedinjene Američke Države da će preduzeti "kontramere" nakon što je Bajdenova administracija odobrila više od 1,1 milijardu dolara u prodaji oružja Tajvanu, ambasador Filipina u SAD izjavio je da bi njegova zemlja dozvolila američkim snagama pristup svojim vojnim bazama u slučaju vojnog sukoba na kineskom ostrvu, a posle Vašingtona i Pariz je odlučio da provocira Peking najavivši dolazak svoje delegacije u Tajpej.

Taiwan Ministry of National Defense via AP
Tajvanski vojnici

Američki general zapretio je da će u slučaju sukoba Kine i Tajvana SAD dati sve od sebe da otežaju operacije Pekingu, Zaharova je okrivila Vašington zbog napetosti u Tajvanskom moreuzu, a još jedna grupa američkih zvaničnika posetila je Tajpej ove sedmice, izrazivši želju za produbljivanjem ekonomskih veza

Pokolj u Kanadi

U noći između nedelje i ponedeljka u kanadskoj pokrajini Saskačevan došlo je do masakra kada su dva brata na 13 lokacija ubili 11 i ranili 19 osoba, a ubrzo zatim objavljena je i fotografija počinilaca, Demijena i Majlsa Sandersona. Hiljade ljudi uključile su se u potragu za njima, a pretpostavlja se da je motiv koji stoji iza napada droga. Jedan od osumnjičenih pronađen je u utorak mrtav, a da slučaj bude još čudniji, i drugi brat je u četvrtak umro, nedugo nakon hapšenja.

Zemljotres u Kini

Shen Bohan/Xinhua via AP
 

Kinesku pokrajinu Sečuan pogodio je u ponedeljak zemljotres jačine 6,8 stepeni Rihterove skale, a ubrzo zatim na društvenim mrežama počeli su da se pojavljuju snimci koji su nastali u tom trenutku, a zatim i fotografije razaranja i osoba pogođenih njime. U četvrtak je saopšteno da je broj stradalih u zemljotresu skočio na 82.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike