Kralj se vratio u London! Spektakularan doček novog monarha ispred Bakingemske palate (FOTO/VIDEO)

09.09.2022

14:26 >> 14:32

0

Autor: 24sedam

Kralj Čarls III i kraljica Kamila su se vratili u London! Ispred Bakingemske palate dočekala ih je gomila ljudi,

Kralj se vratio u London! Spektakularan doček novog monarha ispred Bakingemske palate (FOTO/VIDEO)
Tan2022-9-9_161243487_2 - Copyright Tanjug/Arthur Edwards/Pool Photo via AP

Kralj Čarls III i kraljica Kamila su se vratili u London! Ispred Bakingemske palate dočekala ih je gomila ljudi, a nasmejani kralj strpljivo je pozdravljao narod oko ograde.

Novi britanski monarh rukovao se sa građanima ispred Bakingemske palate u petak, izlazeći iz svog automobila kada je stigao u palatu nakon smrti svoje majke kraljice Elizabete u četvrtak.

Čarls i kraljica supruga Kamila, odeveni u crno, izašli su iz kraljevskog automobila tik ispred kapija Bakingemske palate, po povratku u London iz zamka Balmoral, gde je juče preminula njegova majka, kraljica Elizabeta II.
 

 

Kralj je potom nastavio da se rukuje sa desetinama dobronamernika i najmanje deset minuta posmatrao cveće ostavljeno njegovoj majci. Neki u gomili su pevali „Bože čuvaj kralja“, a jedan je rekao „Volim te Čarlse!“

 

 

U londonskom Hajd parku ispaljeni su rafali u čast pokojne kraljice, a zvona su zvonila u Vestminsterskoj opatiji i katedrali Sv. Pavla, kao i sevastopoljsko zvono u zamku Vindzor.

 

 

 

 

Umesto redovnog rada u parlamentu, održana je posebna sednica na kojoj su poslanici odali počast kraljici.

- Od sinoćne šokantne vesti, svedoci smo najiskrenijeg izliva tuge zbog gubitka Njenog pokojnog Veličanstva Kraljice - rekla je premijerka Liz Tras poslanicima, koji su minutom ćutanja odali počast na početku sednice.

Čarls III će se danas obratiti naciji, a zvanično će biti proglašen kraljem sutra, na ceremoniji pred Pristupnim savetom u palati Sent Džejms u Londonu.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike