Čarls proglašen za kralja: Velika Britanija dobila novog monarha, u obraćanju pomenuo kraljicu Elizabetu! (VIDEO/FOTO)

10.09.2022

09:06

0

Do njegovog krunisanja moglo bi da prođe i nekoliko meseci

Čarls proglašen za kralja: Velika Britanija dobila novog monarha, u obraćanju pomenuo kraljicu Elizabetu! (VIDEO/FOTO)
kralj carls III _tan2022-9-10-11391133-0 - Copyright Tanjug/Jonathan Brady/Pool Photo via AP

Naslednik pokojne kraljice Elizabete II Čarls danas je proglašen kraljem na Pristupnom savetu u Palati Svetog Džejmsa u Londonu.

Ceremoniji je prisustvovalo 200 visokih ministara, a kralj Čarls III došao je u pratnji svoje supruge Kamile i prestolonaslednika Vilijama.

Čarls je već bio kralj, to je automatski postao nakon smrti svoje majke. Pristupni savet ima samo ceremonijalnu ulogu - zvanično objavljuje ime novog monarha.

Tanjug/Kirsty O'Connor/Pool Photo via AP
Bivši premijeri na ceremoniji

Zasedanju saveta prisustvuju članovi Tajnog saveta (grupa visokih političara koji formalno savetuju monarha), a podeljen je na dva dela, od kojih je Čarls bio prisutan samo u drugom.

U prvom delu je kraljica proglašena mrtvom, pročitano je ime novog kralja i potpisan je dokument koji će biti pročitan sa balkona. Isti dokument pročitaće se i u Belfastu, Kardifu i Edinburgu.

 

 

U drugom delu kralj Čarls III dao je ličnu izjavu, prilikom čega može reći da li ima prigovor na bilo koju zakletvu koja se od njega traži.

Novi kralj objavio je prvo smrt svoje "voljene majke, kraljice".

Tanjug/Jonathan Brady/Pool Photo via AP
 

- Ceo svet saoseća sa mnom u nenadoknadivom gubitku koji smo svi pretrpeli. Moja majka je dala primer doživotne ljubavi i nesebičnog služenja. Vladavina moje majke je bila neprevaziđena po svom trajanju, posvećenosti i predanosti. Čak i dok tugujemo, zahvaljujemo se za ovaj najverniji život. Duboko sam svestan ovog velikog nasleđa i teških dužnosti i odgovornosti koje su sada prenete na mene - kazao je Čarls III pred okupljenima.

Tanjug/Jonathan Brady/Pool Photo via AP
 

Ubrzo zatim kralj je potpisao zakletvu koju je izrekao pred Tajnim savetom. Nakon toga svedoci su dodali svoje potpise na dokument.

Princ Vilijam, novi princ od Velsa, prvi je uneo svoj potpis, a posle njega Kamila, kraljica supruga.

Do krunisanja Čarlsa III moglo bi da prođe i nekoliko meseci - prošlo je nekih 16 meseci između smrti oca kraljice Elizabete i njenog krunisanja u junu 1953. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike