Zlatna tapeta, partigejt i poniženi i povlašćeni: Afere koje su došle glave Borisu Džonsonu

06.09.2022

19:13

0

Sada već bivši premijer Velike Britanije imao je tri veoma burne godine

Zlatna tapeta, partigejt i poniženi i povlašćeni: Afere koje su došle glave Borisu Džonsonu
Tan2022-9-6_9421407_1 - Copyright Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Današnji dan bio je poslednji dan Borisa Džonsona na mestu premijera Velike Britanije, a na poziciji šefa vlade zamenila ga je doskorašnja ministarka spoljnih poslova Liz Tras. Tokom tri godine vladavine Džonson je pretrpeo veliki broj skandala, koji su mu na kraju došli glave.

U nastavku navodimo ključne Džonsonove greške koje su navukle bes javnosti na njega.

Prekid zasedanja parlamenta

U avgustu 2019, Džonson je, na vrhuncu Bregzit krize, nedeljama pokušavao da prekine zasedanja parlamenta, ali tako da izbegne njegovo raspuštanje. Čak je i kraljicu pitao da to uradio i dobio je dozvolu. Tada je rekao da je razlog za suspenziju to što je želeo da predstavi novu zakonodavnu agendu zemlji i uverio je poslanike da će parlament i dalje imati „dovoljno vremena“ da raspravlja o Bregzitu.

Džonsonovi protivnici nisu se slagali sa tim i nisu bili previše srećni dok je on bežao od parlamentarnih konfrontacija oko napuštanja EU.

Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth
 

Krajem septembra, najviši britanski sud presudio je da je Džonsonova odluka „nezakonita“. Brenda Hejl, najviši sudija suda, rekla je da je sud zaključio da je odluka da se posavetuje sa kraljicom oko prekida rada parlamenta „bila nezakonita jer je imala za posledicu ometanje ili sprečavanje sposobnosti parlamenta da obavlja svoje ustavne funkcije bez razumnog opravdanja“.

Afera finansirana novcem građana

Džonsonova veza sa američkom biznismenkom Dženifer Arkuri, koja je rekla da je imala aferu sa njim (pre nego što je bio sa svojom sadašnjom ženom Keri) dok je bio gradonačelnik Londona, privukla je veliku pažnju javnosti u jesen 2019. i čak je predmet u vezi s njom dat policijskom nadzorniku.

Tvrdilo se da je Arkurijeva imala koristi od svog prijateljstva sa Džonsonom jer je bila pozivana u trgovinske misije i za svoj posao dobijala državni novac.

Arkurijeva je prvo odbila da potvrdi ili demantuje da li su njih dvoje imali intimnu vezu, iako je priznala da je sačuvala Džonsonov broj u telefonu pod imenom „Aleks Veliki“ (njegovo pravo ime je Aleksandar). Arkurijeva se našalila da je zamolila Džonsona da ode na šipku za ples u njenoj matičnoj kancelariji, za koju je rekla da je Džonson posetio mnogo puta, ali nije želela da otkrije da li je on prihvatio ponudu.

Jonathan Ernst/Pool Photo via AP
 

Međutim, ona je kasnije otkrila da su imali četvorogodišnju aferu i detaljno je pričala o njihovom seksualnom životu, rekavši da joj je Džonson tražio slobodnije fotografije, dok je on više puta odbijao da komentariše te tvrdnje.

Rukovanje s koronom

Džonson je bio prvi svetski lider koji je zbog koronavirusa završio na intenzivnoj nezi.

Premijer je prvi put primljen u bolnicu 5. aprila 2020, a Dauning strit je insistirao da je tamo otišao iz predostrožnosti. Deset dana je imao simptome koronavirusa, uključujući temperaturu i kašalj, i bio je u samoizolaciji u Dauning stritu, predsedavajući sastancima putem video-linka i dobijajući vladine papire i obroke na vratima.

Džonson je tvitovao iz svog bolničkog kreveta dan kasnije: „Dobro sam raspoložen i ostajem u kontaktu sa svojim timom, dok zajedno radimo na borbi protiv ovog virusa i na bezbednosti svih. Želeo bih da zahvalim briljantnom osoblju koje brine o meni i drugima u ovom teškom trenutku. Vi ste najbolji u Britaniji.”

Leon Neal/Pool Photo via AP
 

Mesec dana ranije Džonson je priznao da je nekoliko večeri pre toga bio u bolnici gde je bilo nekoliko pacijenata sa koronavirusom i da se rukovao sa svima, zbog čega se javnost razbesnela, naročito zbog 205.000 Britanca koji su umrli tokom pandemije.

Nisu morali svi da „ostanu kod kuće“

Džonsonov nekadašnji glavni savetnik Dominik Kamings razbesneo je javnost kada je suprugu zaraženu kovidom vozio preko pola Britanije, bez obzira na poruku vlade - „ostani kod kuće“. 

Pravdajući se zbog toga, uspeo je još više da razbesni javnost - novinarima je rekao da mu se žena razbolela i da su oni smatrali da bi bilo bolje da budu u blizini članova porodice koji bi mogli da pomognu u čuvanju njihovog četvorogodišnjeg sina. Rekao je da se vozio od Londona do Durhama na severoistoku Engleske bez zaustavljanja na putu i ​​proveo tamo dve nedelje dok su se on i njegova supruga oporavljali.

 

Zlatna tapeta

AP Photo/Frank Augstein, File
 

Skandal koji je izbio kada je postavljeno pitanje ko je platio renoviranje Džonsonovog stana iznad Dauning strita podigao je veliku prašinu, zbog čega je Izborna komisija zvanično istražila ponašanje Konzervativne stranke. Džonson je u početku tajno pozajmio 112.000 funti od donatora torijevaca za kontroverzno renoviranje, uključujući zlatnu tapetu koja košta 840 funti po svitku.

Sve je eskaliralo kada je "Independent" dobio kopiju procene za renoviranje koja je procurila u javnost, a koja je uključivala i kolica sa pićem vrednim 3.675 funti, ali se Džonson na kraju izvukao i iz toga.

Partigejt

Džonson je 12. aprila ove godine postao prvi britanski premijer koji je kažnjen zbog kršenja zakona pošto mu je policija pisala kaznu od 50 funti jer je 19. juna 2020. prisustvovao sopstvenoj rođendanskoj zabavi usred strogih epidemioloških mera i zabrane okupljanja. Džonson je brzo prihvatio kaznu i izvinio se, ali je šteta učinjena i javnost je bila besna.

Na kraju se ispostavilo da je u vladi bilo mnogo zabava tokom zaključavanja, pa čak i na Božić. Pritisak je počeo da raste i skandalozni detalji su se pojavili u okviru dugo očekivanog izveštaja višeg državnog službenika Sju Grej o pijankama i proslavama organizovanim na raznim lokacijama od Dauning strita i Vajthola.

AP Photo/Frank Augstein
 

Već tada su građani bili toliko ogorčeni na Džonsona da su ga izviždali tokom kraljičinog platinastog jubileja, a 15. juna njegov savetnik za etiku dao je otkaz nakon što je sugerisao da je premijer možda prekršio ministarski kodeks.

Završni udarac

Poslednja kap koja je prelila prepunu čašu bio je Kris Pinčer, koga je Džonson zadužio da održava disciplinu među torijevskim članovima parlamenta.

Skandal u vezi sa optužbama za seksualno nedolično ponašanje označio je Džonsonov kraj, iako je Pinčer podneo ostavku nakon što je optužen da je pijan pipao dvojicu muškaraca.

Pinčer je jednom dao ostavku na to mesto zbog navoda o neprikladnom ponašanju, ali je Džonson odlučio da ga vrati na funkciju 2019. Dauning strit je tvrdio da Džonson nije znao za nove optužbe kada ga je postavio na funkciju, a onda je Džonson priznao da ipak jeste.

Tada su ostavke najviših ministara Sadžida Džavida i Rišija Sunaka pokrenule talas otkaza u vladi koji je na kraju prisilio i Džonsona da se povuče.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike