Kina uvodi kontramere?! Ozbiljno upozorenje Bajdenu zbog Tajvana: "SAD se mešaju u unutrašnje stvari Kine i potkopavaju suverenitet!"

05.09.2022

20:03

0

Portparol kineske ambasade Liu Penđu rekao je u subotu da se Kina "čvrsto protivi" prodaji oružja Tajvanu

Kina uvodi kontramere?! Ozbiljno upozorenje Bajdenu zbog Tajvana: "SAD se mešaju u unutrašnje stvari Kine i potkopavaju suverenitet!"
amerika tajvan kina profimedia pixabay - Copyright Profimedia/Pixabay

Kina je upozorila Sjedinjene Američke Države da će preduzeti "kontramere" nakon što je Bajdenova administracija odobrila više od 1,1 milijardu dolara u prodaji oružja Tajvanu.

Portparol kineske ambasade Liu Penđu rekao je u subotu da se Kina "čvrsto protivi" prodaji, koja "ozbiljno ugrožava kinesko-američke odnose i mir i stabilnost preko Tajvanskog moreuza", i pozvao Vašington da je "odmah opozove".

Liuovi komentari na Tviteru usledili su nakon što je Bajdenova administracija u petak zvanično obavestila Kongres o predloženoj prodaji, koja uključuje do 60 protivbrodskih projektila i do 100 raketa vazduh-vazduh.

Stejt dipartment je saopštio da je prodaja u skladu sa dugogodišnjom američkom politikom obezbeđivanja odbrambenog oružja na ostrvu i opisao je "brzo snabdevanje" takvog oružja kao "od suštinskog značaja za bezbednost Tajvana".

Kina je, međutim, optužila SAD da se mešaju u ono što vidi kao svoje unutrašnje stvari. Kineska Komunistička partija tvrdi da je Tajvan, samoupravna demokratija, deo svoje teritorije – uprkos tome što njome nikada nije vladala – i dugo je obećala da će "ponovno ujediniti“ ostrvo sa kopnom Kine, silom ako bude potrebno.

- SAD se mešaju u unutrašnje stvari Kine i potkopavaju kineski suverenitet i bezbednosne interese prodajom oružja Tajvanu - napisao je Liu na Tviteru.

AP/Nicolas Asfouri//Susan Walsh(Mikhail Metzel/Sputnik, Kremlin Pool
 

- To šalje pogrešne signale separatističkim snagama za ’nezavisnost Tajvana’ i ozbiljno ugrožava kinesko-američke odnose i mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza - rekao je Liu.

On je pozvao SAD da "ispoštuju svoje obaveze prema principu jedne Kine” i završio svoju seriju tvitova rekavši da je Tajvan "neotuđivi deo kineske teritorije” i upozorio da će Kina "odlučno preduzeti legitimne i neophodne kontramere”.

Tenzije između SAD i Kine su porasle otkako je predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi prošlog meseca posetila Tajvan.

Kina je upozorila Pelosi da ne ide na taj put, a odgovorila je naručivanjem višednevnih vojnih vežbi oko ostrva nakon što je otišla.

Tajvan je u subotu rekao da "veoma pozdravlja" najnoviju prodaju oružja i zahvalio američkoj vladi što je "nastavila da sprovodi svoje bezbednosne obaveze prema Tajvanu".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike