Putin: Ukrajinsko žito završilo u EU, ne kod siromašnih!

07.09.2022

07:41

0

On je naveo da sankcije koje su uvele zapadne zemlje predstavljaju pretnju za ceo svet

Putin: Ukrajinsko žito završilo u EU, ne kod siromašnih!
putin - Copyright Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Gotovo celokupna količina žita koja je izvezena iz Ukrajine završila je u zemljama EU, a ne u zemljama u razvoju ili siromašnim državama, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na Istočnom ekonomskom forumu koji se održava u Vladivostoku.

On je napomenuo da je Rusija, zajedno sa Turskom, učinila sve da ukrajinsko žito bude izvezeno, prenosi Sputnjik.

- Rezultat: Ako izuzmemo Tursku kao zemlju posrednika, onda se sve, skoro sve žito koje se izvozi iz Ukrajine, šalje ne u zemlje u razvoju i najsiromašnije zemlje, već u zemlje EU. U okviru Svetskog programa za hranu UN, koji i predviđa pružanje pomoći onima državama kojima je to najpotrebnije, bila su natovarena samo dva broda. Ističem, dva od 87. U njima je bilo izvezeno 60.000 tona hrane od dva miliona tona. Samo tri odsto je bilo poslato u zemlje u razvoju“, rekao je Putin.

-Možda bi trebalo ograničiti izvoz pšenice iz Ukrajine. O tome ću se posavetovati sa Redžepom Tajipom Erdoganom -  dodao je on.

Kako je istakao, najsiromašnije zemlje gube pristup osnovnim namirnicama jer ih razvijene zemlje kupuju, njihova kupovina u velikim količinama izaziva rast cena, rekao je ruski predsednik

Po njegovim rečima, 345 miliona ljudi već pati od nedostatka hrane, što je 2,5 puta više u poređenju sa 2019. godinom.

 

"Prst u oko" Vašingtonu i Zapadu: Putinove reči odjekuju Zapadom, naročito u Americi!

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

 

Ruski predsednik Vladimir Putin je na plenarnoj sednici Istočnog ekonomskog foruma kizjavio da je opadanje globalne dominacije Sjedinjenih Američkih Država povezano sa ubrzanjem politike sankcija zapada, izjavio je 

- Katalizator ovih procesa sankcija bio je pad dominacija SAD u globalnoj ekonomiji i politici, kao i tvrdoglava nespremnost, pa čak i nesposobnost zapadnih elita da sagledaju, prihvate objektivne činjenice - rekao je Putin na skupu u Vladivostoku, prenosi TASS.

On je naveo da sankcije koje su uvele zapadne zemlje predstavljaju pretnju za ceo svet.

- Pandemija je zamenjena novim globalnim izazovima koji predstavljaju pretnju za ceo svet. Mislim na ludilo Zapada sa sankcijama, na njegove agresivne pokušaje da nametne model ponašanja drugim zemljama, lišavajući ih suvereniteta i potčinjavajući ih svojoj volji - saopštio je ruski predsednik.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike