Emotivan govor kralja Čarlsa prvi put posle smrti kraljice: Zavetujem se, dok mi Bog bude dao, da ću čuvati vrednosti naše zemlje

09.09.2022

17:10

0

Autor: 24sedam

Tokom svog života Njeno Veličanstvo kraljica, moja voljena majka, bila je inspiracija meni i celoj mojoj porodici.

Emotivan govor kralja Čarlsa prvi put posle smrti kraljice: Zavetujem se, dok mi Bog bude dao, da ću čuvati vrednosti naše zemlje
Tan2022-9-9_195322_0 - Copyright Foto: Tanjug/AP/Yui Mok

Kralji Čarls III se obraća javnosti prvi put posle smrti svoje majke - kraljice Elizabeta II. Novoizabrani monarh je danas popodnes tigao u Bakingemsku palatu gde je imao spektakularni doček.

Kralj Čarls je ispričao kako mu je njegova "voljena majka" bila inspiracija.

- Tokom svog života Njeno Veličanstvo kraljica, moja voljena majka, bila je inspiracija meni i celoj mojoj porodici. I dugujemo joj najiskreniji dug koji svaka porodica može da duguje svojoj majci.

Kralj Čarls je u svom televizijskom obraćanju zahvalio svojoj majci na odanosti i ljubavi.

- Draga mama, dok počinješ svoje poslednje veliko putovanje do dragog mog pokojnog tate, želim jednostavno ovo da kažem. Hvala ti. Hvala vam za vašu ljubav i odanost našoj porodici i porodici naroda kojoj ste tako marljivo služili svih ovih godina.

 

 

- Proživela je ispunjen život, održala je obećanje celoživotne službe. U svim zemljama Komovelta i celom svetu prisutan je velik osećaj zahvalnosti prema mojoj majci.

Znam da njena smrt donosi veliku tugu i delim taj osjećaj sa svima vama. Kada je došla na presto, Ujedinjeno Kraljevstvo je bilo pod pritiskom posledica Drugoga svetskog rata. No, postali smo civilizacija koja se promenila.

Neverovatno sam ponosan na to što je Elizabeta II učinila. Vladari imaju odgovornost. Vaspitan sam da cenim tradicije, vrednosti i odgovornosti naše jedinstvene istorije. Zavetujem se, dok mi Bog bude dao, da ću čuvati vrednosti naše zemlje. Gde god živite, u zemljama Ujedinjenog Kraljevstva ili širom sveta, služiću vam s ljubavlju i lojalno. Moj se život sada menja. Više neću imati toliko vremena i energije nevladinom sektoru. Ovo je vreme promene za moju porodicu. Moja draga Kamila, koju sam oženio pre 18 godina, postaje kraljica supruga. Moj naslednik Vilijam sada postaje vojvoda od Kornvola, što sam ja bio više od pet decenija.

Želim iskazati ljubav Hariju i Megan. U ovim trenucima bićemo svi zajedno, kao Komovelt, kao zajednica. U ime cele porodice mogu ponuditi najveću zahvalnost za vaše saučešće i podršku, to mi znači više nego što mogu opisati. 

Na svoj 27.rođendan zaklela se i posvetila život svojim ljudima. To je bilo više od obećanja, to je bila posvećenost. Žrtvovala se i nikad se nije menjala. U svom životu videli smo da voli tradiciju, ali i napredak koji nas je učinio velikom nacijom.

Kao što svaki pripadnik moje porodice može potvrditi, imala je sposobnost da vidi najbolje u svim ljudima.

Dan nakon smrti kraljice Elizabete u Velikoj Britaniji se očekuje čitav niz događaja čime će biti nastavljena operacija "Londonski most".

Novi britanski monarh rukovao se sa građanima ispred Bakingemske palate u petak, izlazeći iz svog automobila kada je stigao u palatu nakon smrti svoje majke kraljice Elizabete u četvrtak.

Kako piše Gardijan, Čarls III će se sastati i sa vojvodom od Norfolka koji će biti zadužen za organizaciju kraljičine sahrane.

Vlada će danas najverovatnije proglasiti Dane žalosti u Britaniji  12 dana), a ministri će najaviti da će dan sahrane biti proglašen za državni praznik. Građani će se i danas okupljati u velikim gradovima i polagati cveće u čast preminule kraljice Elizabete II.

Zvona na crkvama će se oglašavati čitavog dana, dok će u Hajd parku biti organizovana pošasna paljba od 96 metaka - svaki metak za po jednu godinu kraljičinog života.

Podsetimo, kraljica Elizabeta preminula je juče u 96. godini u dvorcu Balmoral u Škotskoj, saopštila je sinoć Bakingemska palata.

Nju je automatski i bez ceremonije nasledio njen sin Čarls.

Nakon objave njene smrti, već se dogodilo nekoliko značajnih trenutaka, uključujući to što je njen sin postao kralj Čarls III, govor premijerke Liz Tras i odavanje počasti lidera širom sveta.

Širom zemlje zvanično je počelo stanje žalosti, koje će trajati od sada pa do 7 dana nakon sahrane kraljice.
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike