Zvaničnik priznao da su SAD sarađivale sa vojskom Kijeva: Vašington obučavao ukrajinske trupe da potope ruske brodove

08.09.2022

15:26

0

Osim vojne pomoći, Amerikanci su sa Ukrajincima podelili i iskustvo potrebno da se sabotira neprijatelj

Zvaničnik priznao da su SAD sarađivale sa vojskom Kijeva: Vašington obučavao ukrajinske trupe da potope ruske brodove
AP570739680945 - Copyright AP Photo/Bullit Marquez

Visoki američki vojni zvaničnik rekao je da je Vašington pružio obuku ukrajinskim snagama koje su navodno potopile dva ruska ratna broda ranije ove godine, što ukazuje na to da su trupe dovedene u SAD radi instrukcija o projektilima Harpun pre nego što je Pentagon demantovao tu tvrdnju.

Govoreći na događaju koji je u sredu organizovao Defens njuz, podsekretar odbrane za nabavku i održavanje Bil LaPlante pričao je o američkoj pomoći Kijevu tokom sukoba sa Rusijom, razgovarajući o navodnim operacijama u junu koje uključuju protivbrodske rakete Harpun.

- Skidali smo rakete sa broda, stavili ih na neke kamione s ravnim platformama, stavili harpune, module, na kamion s ravnim platformama - rekao je on, opisujući transfer oružja, nastavljajući da tvrdi da je Pentagon „doveo Ukrajince da trenira na njemu tokom vikenda Dana sećanja" i naredne nedelje su dva ruska broda potopljena tim harpunima.

Zvaničnik nije precizirao o kojim ruskim brodovima je reč, iako je Pentagon ranije tvrdio da je brod za snabdevanje potopljen pomoću harpuna. Moskva nije potvrdila navodni napad.

Međutim, dok se činilo da je LaPlante rekao da su ukrajinski vojnici dovedeni u SAD na obuku na harpunima, o čemu Vašington ranije nije obavestio javnost, portparol Pentagona je kasnije rekao da je obuka održana negde drugde.

Ukrajina je prvi put počela da postavlja protivbrodsko oružje američke proizvodnje još u junu, nakon što je dobila transfer iz Danske, dok je Vašington kasnije obećao dve verzije sistema na vozilima kao deo paketa pomoći Kijevu od milijardu dolara.

Uoči te pošiljke visoki ukrajinski savetnik je izjavio da Pentagon „sprema plan za uništenje“ ruske Crnomorske flote, koji je uključivao „isporuku moćnog protivbrodskog oružja“ kao što je Harpun.

Američki zvaničnici su negirali tu optužbu, iako je Vašington ranije priznao obuku ukrajinskih snaga i često se hvali milijardama vojne pomoći pružene vladi u Kijevu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike