Kinezima "nož u leđa" od ostrvske zemlje: Daju baze Amerikancima na korišćenje, ali "žele mir"!

06.09.2022

06:52

0

Kineska vladajuća komunistička partija (KPK) povećala je svoje vojne manevre u blizini Tajvana nakon posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu

Kinezima "nož u leđa" od ostrvske zemlje: Daju baze Amerikancima na korišćenje, ali "žele mir"!
tajvan-tenkovi - Copyright Taiwan Ministry of National Defense via AP, File

Filipini bi dozvolili američkim snagama pristup svojim vojnim bazama tokom sukoba na Tajvanu ako se to smatra "važnim" za filipinsku bezbednost, rekao je u ponedeljak njihov ambasador u Sjedinjenim Državama.

Filipinski izaslanik Hose Manuel Romualdez rekao je da su dve zemlje počele pregovore o povećanju broja filipinskih vojnih baza dostupnih američkim trupama, što može uključivati i pomorsku bazu. Ali detalji još nisu odlučeni.

- Naša vojska i vojska Sjedinjenih Država istražuju koje su moguće oblasti - rekao je Romualdez.

Profimedia
 

Prema Sporazumu o poboljšanoj saradnji u oblasti odbrane, koji je potpisan 2014. godine, američkim trupama je dozvoljeno da grade objekte i prebacuju avione i plovila u pet filipinskih vojnih baza.

Romualdez je rekao da oni imaju za cilj da obezbede dodatne vojne baze koje su već predviđene za američke trupe u naredne tri godine, iako nije precizirao nove lokacije.

Kineska vladajuća komunistička partija (KPK) povećala je svoje vojne manevre u blizini Tajvana nakon posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu.

KPK tvrdi da je Tajvan deo kineske teritorije i obećala je da će ga osvojiti silom ako bude potrebno.

Romualdez je rekao da Filipini žele mir u regionu i da se nadaju da će tenzije biti ublažene jer "niko ne želi da ima bilo kakvu vrstu rata ili konfrontacije".

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike