Koliko je bila bogata kraljica Elizabeta II i šta će se desiti sa njenim novcem i skupocenostima

09.09.2022

19:07

0

Veći deo onoga što je bilo u njenom vlasništvu zapravo pripada takozvanoj Kraljevskoj firmi, dok je malo šta njena privatna svojina

Koliko je bila bogata kraljica Elizabeta II i šta će se desiti sa njenim novcem i skupocenostima
AP990158846762 - Copyright AP Photo/AP Photo/Lefteris Pitarakis

Kraljica Elizabeta II, koja je preminula u četvrtak, 8. septembra, u 97. godini bila je jedna od najbogatijih osoba na svetu.

Njeno veličanstvo ostavilo je za sobom preko 500 miliona dolara lične imovine stečene tokom 70 godina na tronu, koje će princ Čarls naslediti kada bude krunisan za kralja.

Veći deo onoga što je u njenom vlasništvu zapravo pripada takozvanoj Kraljevskoj firmi, instituciji vrednoj 28 milijardi dolara koju su članovi britanske kraljevske porodice poput kralja Džordža VI i princa Filipa nekada nazivali „porodičnim biznisom“.

Bogatstvo kraljice Elizabete II procenjeno je 2022. godine na 500 miliona dolara. Taj iznos dostiglo je u velikoj meri zahvaljujući velikoj imovini koja je bila u njenom vlasništvu, a koju je nasledila od svog oca, kralja Džordža VI. Njen investicioni portfolio i razni drugi izvori prihoda takođe doprinose njenom bogatstvu. 

Izvori bogatstva kraljice Elizabete II

Britanska kraljevska porodica je dugo bila izdržavana sredstvima poreskih obveznika, što je ustanovljeno sporazumom kralja Džordža III postignutim krajem 18. veka.

Državni grant je fiksna godišnja cifra koja se isplaćuje kraljevskoj porodici iz javnih sredstava.

Chris Jackson/Pool via AP
Kraljica Elizabeta II

Prošle i ove godine iznos granta bio je nešto veći od 86 miliona funti. Ova sredstva se koriste za pokrivanje raznih troškova, uključujući troškove putovanja, obezbeđenja i službenih angažmana.

Grant takođe pomaže u finansiranju održavanja kraljevskih rezidencija, kao što je Bakingemska palata.

Dok se suvereni grant obično koristi za izdržavanje kraljice i njene uže porodice, može se koristiti i za plaćanje troškova povezanih sa nasleđivanjem prestola.

Suvereni grant je samo jedan od mnogih izvora prihoda za britansku kraljevsku porodicu. Ostali izvori uključuju privatne investicije, iznajmljivanje imovine i prihode od prodaje službene robe.

Kraljevska firma

Britanska kraljevska porodica često se naziva „Firma“. Ovaj nadimak je popularizovala bivša premijerka Margaret Tačer, koja ga je koristila da opiše monarhiju kao biznis.

Profimedia
Bakingemska palata

Kraljevska porodica ima ogroman i raznolik portfolio imovine, uključujući nekretnine, umetnička dela i investicije. Vrednost ove imovine procenjuje se na oko 28 milijardi dolara.

Investicije u nekretnine i troškovi nasleđivanja

Procenjuje se da su nekretnine kraljevske porodice vredne 17 milijardi dolara. Tu spadaju ne samo palate i zvanične rezidencije, već i veliki broj privatnih kuča i imanja koji se izdaju u zakup radi ostvarivanja prihoda.

Najvrednija imovina u kraljevskom posedu je Bakingemska palata, za koju se procenjuje da vredi oko 1,55 milijardi dolara.

Ostali značajni kraljevski posedi:

- Krunsko imanje: 19,5 milijardi dolara

- Bakingemska palata: 4,9 milijardi dolara

- Vojvodstvo Kornvol: 1,3 milijarde dolara

- Vojvodstvo Lankaster: 748 miliona dolara

- Kensingtonska palata: 630 miliona dolara

Profimedia
Kensingtonska palata

- Krunsko imanje Škotske: 592 miliona dolara

Krunsko imanje

Krunsko imanje obuhvata zemljišta i posede u Ujedinjenom Kraljevstvu koji pripadaju britanskoj monarhiji.

Imanjem upravlja polunezavisno javno telo, Krunski komisar za imanje, i ono nije privatna svojina monarha.

Krunsko imanje (Crown Estate) je jedan od najvećih vlasnika nekretnina u Velikoj Britaniji i ono obuhvata maloprodajne parkove, kancelarije, stanove, poljoprivredno zemljište, šume i reke.

U junu 2021. godine Krunsko imanje objavilo je neto dobit od 312,7 miliona dolara za finansijsku godinu 2021-2022, što je za 43 miliona dolara više nego prethodne godine.

Povećanje je u velikoj meri posledica većeg prihoda od zakupa kancelarijskih i maloprodajnih objekata.

Profimedia
 

Krunsko imanje takođe ima koristi od diversifikovanog portfelja imovine, što pomaže da se zaštiti od fluktuacija na tržištu nekretnina. Uspeh imanja dobra je vest za britansku ekonomiju i za samu monarhiju.

Sendringemska kuća

Sendringemska kuća je privatna rezidencija koja je u vlasništvu kraljevske porodice i koristi se kao seosko odmorište.

Njena vrednost procenjuje se na oko 65 miliona dolara.

Zamak Vinzor

Zvanična rezidencija kraljice, zamak Vindzor, jedan od najvećih naseljenih zamkova na svetu.

Njegova vrednost procenjuje se na oko 490 miliona dolara.

Privatna torbica

Privatna torbica je izraz koji se odnosi na Vojvodstvo Lankaster, koje je u vlasništvu britanskih kraljeva od 14. veka i od koga britanski monarh ima privatni prihod.

Profimedia
Zamak Vindzor

Na sajtu Vojvodstva Lankaster navodi se da je od marta 2022. godine Vojvodstvo imalo 652,8 miliona dolara neto imovine, što je rezultiralo neto suficitom od 24 miliona dolara.

Ova imovina obuhvata posede i finansijska ulaganja. Višak od 24 miliona dolara isplaćivao se kraljici, a ovaj novac se prvenstveno koristi za pokrivanje troškova koji nisu pokriveni državnim grantom.

Vojvodstvo Lankaster igra važnu ulogu u finansiranju britanske monarhije. Bez ovog dodatnog prihoda kraljica bi verovatno morala da smanji svoju potrošnju.

Umetnička zbirka

Zbirka umetničkih dela kraljevske porodice jedna je od najobimnijih i najvrednijih na svetu, sa procenjenom vrednošću od 5 milijardi dolara.

Profimedia
 

Kolekcija obuhvata dela nekih od najpoznatijih umetnika u istoriji, kao što su Rembrant, Da Vinči i Mikelanđelo.

Investicije

Smatra se da je investicioni portfolio kraljevske porodice vredan oko 3 milijarde dolara. Ovo uključuje širok spektar sredstava, kao što su akcije, obveznice i privatni kapital.

Veliki deo kraljičinog bogatstva akumuliran je nasleđem, pošto je ona ćerka i unuka engleskih monarha. Međutim, kraljica je tokom godina takođe napravila pametna ulaganja koja su doprinela njenom bogatstvu.

Pored svog impresivnog finansijskog portfolija, kraljica ima neke vredne posede, uključujući zamak Balmoral i Sendringemsku kuću.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike