Protokol je odavno spreman: Operacija "Londonski most" - evo šta će se dešavati u danima nakon smrti kraljice Elizabete II

08.09.2022

17:01

0

Sve je već unapred isplanirano i isprobano kako vest ne bi iznenadila organizatore i vladu Ujedinjenog Kraljevstva

Protokol je odavno spreman: Operacija "Londonski most" -  evo šta će se dešavati u danima nakon smrti kraljice Elizabete II
kraljica elizabeta II (11) - Copyright Kirsty O'Connor/Pool Photo via AP

Plan britanske vlade koji je osmišljen za dane nakon smrti kraljice Elizabete II, poznat je kao operacija “Londonski most”.


Godinama su se pojavljivali određeni delovi tog tajnog plana, a tada je list “Politiko” pribavio dokumente koji detaljno opisuju kako će Velika Britanija reagovati kada premine njen najdugovečniji monarh.

Kako je Elizabeta II tada imala 95 godina i pošto je, po svemu sudeći u to vreme bila dobrog zdravlja, nije bilo nagoveštaja da su ovi planovi bili hitno revidirani.

AP Photo/Alastair Grant, File
 

Ipak, najnoviji planovi koje je izradila Kancelarija vlade za operaciju “Londonski most” uključivali su i raspravu o pandemiji koronavirusa.

Dokumenti, naime, ukazuju na izvanredan nivo pripravnosti koji se zahteva od svih državnih aktera, predviđajući i opsežnu bezbednosnu operaciju za upravljanje velikim masama i putničkim haosom koji bi mogao nastati, sudeći prema jednom službenom dopisu.

Reč je detaljnom desetodnevnom planu za period između kraljičine smrti i njene sahrane.

Dan D

U prvih nekoliko sati nakon kraljičine smrti, održaće se “kaskada poziva” kada će premijer, sekretar vlade i najviši ministri i zvaničnici biti obavešteni o njenoj smrti. Tokom poziva neće im biti rečeno “kraljica je preminula”, nego će biti izgovorena šifrovana poruka “Londonski most je pao”, dok će od ministara biti zahtevana diskrecija dok se premijer ne oglasi.

Oni će dobiti imejl sledeće sadržine: “Drage kolege, s tugom vam pišem da vas obavestim o smrti Njenog veličanstva kraljice”.

Britanski parlament i zakonodavna tela u Škotskoj, Velsu i Severnoj Irskoj obustaviće rad.

Profimedia
 

Pozadina sajta kraljevske porodice postaće crna i sadržaće samo kratko saopštenje kojim će biti potvrđena kraljičina smrt, dok će na sajtu vlade na vrhu biti istaknut crni baner sa sličnim saopštenjem.

Taj dan će se interno nazivati “Dan D”, a svaki sledeći dan nakon njega nosiće naziv “D + 1”, “D + 2” i tako dalje.

Kraljevska porodica izdaće “zvanično obaveštenje” kojim će javnost obavestiti o smrti Elizabete II.

Kada ova informacija dospe u javnost, zastave širom Vajthola biće spuštene na pola koplja, a cilj je da se to uradi u roku od deset minuta.

Šta će se dešavati u danima nakon kraljičine smrti?

Dan nakon kraljičine smrti princ Čarls će biti proglašen za novog kralja. Proglas će se pročitati u palati Svetog Džejmsa i Kraljevskoj berzi u Londonu.

Profimedia
 

Parlament će se sastati kako bi se dogovorili o poruci saučešća, dok će svi ostali ostali parlamentarni poslovi biti obustavljeni na 10 dana.

Plan ja sadržao i odrednicu koja je govorila da će, ukoliko kraljica umre u Sedringemu, svojoj rezidenciji u Nofrolku, njeno telo će biti prebačeno kraljevskim vozom do stanice Sveti Pankras u Londonu, gde će premijer i ministri dočekati njen kovčeg, koji će drugog dana posle smrti biti smešten u Bakingemsku palatu.

Sa druge strane, prema detaljima plana, ukoliko umre u Balmoralu u Škotskoj, biće aktivirana operacije “Jednorog”, što znači da će njeno telo biti prebačeno u London kraljevskim vozom ukoliko to bude bilo moguće. U suprotnom će biti pokrenuta operacija “Overstadi”, što znači da će kovčeg biti prebačen avionom.

Trećeg dana posle njene smrti kralj Čarls će krenuti na turneju u Ujedinjenom Kraljevstvu, koju će početi posetom škotskog parlamenta.

Četvrtog dana stići će u Severnu Irsku, dok će se bez njega održati proba povorke koja će pratiti kovčeg od Bakingemske do Vestminsterske palate. Ova operacija dobila je naziv “Lav”.

Profimedia
Kraljica Elizabeta i princ Čarls

Kraljičino telo biće izloženo u Vestminsterskoj palati tri dana, u operaciji kodnog naziva “Pero”. Kovčeg će stajati nasred vestminsterske dvorane i biće otvoren za javnost 23 sata dnevno. Prodavaće se i karte za VIP osobe koje bi imale priliku da bez gužve priđu kovčegu.

Državna sahrana će, prema ovom planu, biti održana 10. dana od smrti kraljice u Vestminsterskoj opatiji, a u podne će u celoj zemlji zavladati dva minuta ćutanja.

Povorke će biti održane u Londonu i Vindzoru. U Kapeli Svetog Đorđa u zamku Vindzor održaće se služba, a kraljica će biti sahranjena u Memorijalnoj kapeli kralja Džordža VI.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike