“Bože, čuvaj kralja” : Ovih 8 stvari će se promeniti nakon smrti kraljice Elizabete II (FOTO/VIDEO)

08.09.2022

17:40

1

Uslediće restrukturiranje kraljevske porodice, promena lika na novčanicama i potpuno nov način života za današnjeg princa od Velsa

“Bože, čuvaj kralja” : Ovih 8 stvari će se promeniti nakon smrti kraljice Elizabete II (FOTO/VIDEO)
AP21336544981515 - Copyright AP Photo/Alastair Grant, Pool

Kraljica Elizabeta II  vladala je Velikom Britanijom punih sedam decenija, a posle nje na presto dolazi njen sin princ Čarls. 

Sada kada Čarls postaje  kralj, sve oči će biti uperene u njega. Princ Vilijam će postati prestolonaslednik, a osim izmena u zvanjima članova kraljevske porodice, doće će do još nekih promena.

1) Krunisanje bi moglo da izgleda malo drugačije

Princ Čarls je postao kralj nakon smrti kraljice Elizabete, a ono što je sigurno jeste da će uslediti tradicionalno krunisanje.

Postoje neki nagoveštaji da bi krunisanje sadašnjeg princa od Velsa moglo da bude modernije od poslednjeg, koje je održano 1953. godine.

Ustavno odeljenje Londonskog univerzitetskog koledža nagađa da bi mogao da se modernizuje postupak zavetovanja na vernost. Ranije su tokom krunisanja plemići morali da kleknu ispred monaha kako bi pokazali svoje poštovanje. Tokom krunisanja kraljice Elizabete II u publici su sedeli uglavnom plemići sa svojim suprugama.

24sedam/Profimedia
 

 

Prema informacijama Ustavnog odeljenja, već neko vreme postoje predlozi da se zavetovanje na vernost klečanjem isključi iz ceremonije krinisanja i da se zameni drugačijim oblikom zavetovanja. U ceo proces mogla bi da bude uključena šira javnost, a ova promena bi imala smisla kako bi se osnažila ideja o novom vladaru koji je bliži svima, a ne samo višim slojevima društva.

2) Princ Čarls će se preseliti

Kada bude postao kralj, Čarls će se sa svojom suprugom Kamilom preseliti iz Klarens hausa u Bakingemsku palatu, što je potvrdio i portparol prinčevog trenutnog doma.

Ipak, u poslednjih nekoliko godina, izvori bliski kraljevskoj porodici tvrde da bi moglo da se desi da to ne bude slučaj.

Pixabay
 

 


3) Mnogo toga će se promeniti u životu princa Vilijama i Kejt Midlton

Čarls kao kralj više neće imati dobit od vojvodstva Kornvol, nego će ti prihodi biti prebačeni na Vilijama.

Ovo vojvodstvo je privatno imanje koje je osnovano 1337. godine, kada je stvoreno kako bi se obezbedila nezavisnost princu Edvardu, sinu i nasledniku Edvarda III.

Od tada važi postalo pravilo da svaki budući prestolonaslednik postane vojvoda od Kornovla i da ima pravo na prihode vojvodstva.

AP/Matt Dunham
 

 

Ovo imanje proteže se na 25.789 hektara zemlje širom 21 okruga, a većim delom se nalazi u jugozapadnoj Engleskoj.

Tako će Vilijam i Kejt, prema pisanjima tamošnjih medija, postati “znatno bogatiji”, jer je Čarls, kako je pisao “The Express”, od vojvodstva zaradio oko 20 miliona funti samo tokom 2017. godine.

4) Kamili će biti promenjena titula

I vojvotkinja od Kornvola, Kamila, koja se za Čarlsa udala 2005. godine, promeniće titulu.

Prema uobičajenim zakonima, supruga kralja automatski postaje kraljica, ali Kamila možda neće preuzeti ovu titulu i pored dozvole pokojne kraljice.

24sedam/Profimedia
 

 

5) Moglo bi da dođe do restrukuriranja kraljevske porodice

Kada Čarls postane kralj, moglo bi da dođe i do promena u celoj kraljevskoj porodici. Čarls je navodno oduvek želeo da smanji veličinu kraljevske porodice, što je, prema mišljenju izvora bliskih njemu dodatno podstaklo prijateljstvo princa Endrua sa konroverznim pedofilom Džefrijem Epstajnom.

6) Promeniće se nacionalna himna

Preko 70 godina Britanci su pevali patriotske stihove “Bože, čuvaj našu milostivu kraljicu, živela naša plemenita kraljica”, a posle Elizabete moraće da pevaju kralju. Promena možda jeste mala, ali će mnogima trebati vremena da se naviknu na nju.

Pesma “Bože, čuvaj kralja” prvi put je javno izvedena 1745. godine u Londonu, a nacinalna himna postala je početkom 19. veka.

7) Portret princa Čarlsa na novčanicama

Umesto lica kraljice Elizabete II, na novčanicama i kovanicama pojaviće se Čarlsov portret.

Prema pisanju časopisa “Express”, princ od Velsa je već pozirao za portete koji će se koristiti na novoj valuti i poštanskim markicama.

Profimedia
 

 

To neće biti prvi put da se Čarlsovo lice našlo na novčiću. Povodom njegovog 70. rođendana 2018. odštampana je serija novčića od 5 funti sa njegovim likom. Ipak, sa druge strane novčića bio je zvanični portret kraljice.


8) Princ Čarls bi mogao da promeni ime

Princ od Velsa decenijama je poznat pod imenom Čarls, ali je moguće da će ga promeniti, jer nije retkost da monarsi izaberu drugačije ime za sebe.

Ustavno odeljenje Londonskog univerzitetskog koledža tvrdi da princ ima pravo da izabere svoje vladarsko ime.

Profimedia
 

 

– Kralj Edvard VII izabrao je Edvard kao svoje vladarsko ime, iako je do tada bio poznat kao Albert. Kralj Edvard VIII uradio je isto, iako je prethodno bio poznat kao Dejvid. Puno ime princa Čarlsa je Čarls Filip Artur Džordž. Moglo bi da se desi da umesto kralj Čarls odluči da bude kralj Džordž VII, kralj Filip ili kralj Artur – navodi se u izveštaju Ustavnog odeljenja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike