Glavni snabdevač EU tečnim prirodnim gasom izdao dramatično saopštenje: Zima će biti teška

09.09.2022

16:33

1

Kompanija iz SAD strahuje da će potražnja evropskih partnera izvršiti dodatni pritisak na njihov lanac snabdevanja

Glavni snabdevač EU tečnim prirodnim gasom izdao dramatično saopštenje: Zima će biti teška
Tečni naftni gas - Copyright AP Photo/Koji Sasahara, File

Najveći američki izvoznik tečnog prirodnog gasa (TPG), "Cheniere Energy", upozorio je da ograničene zalihe širom sveta znače da bi ove zime moglo bude "veoma veoma teško" izaći u susret potražnji.

Prema Rojtersu, "Cheniere", koji je ove godine poslao 70 odsto svoje proizvodnje u Evropu, takođe je rekao da bi ponovni porast kineske potražnje TPG pogoršao energetsku krizu.

- Ono što će na kraju odlučiti koliko će tržište biti pod pritiskom jeste koliko će biti hladno i kako će funkcionisati vladine politike, to jest racionalizacija potrošnje u industriji - rekao je izvršni potpredsednik kompanije za svetsku trgovinu, Korej Grindal, na konferenciji o četvrtak.

Grindal je napomenuo da trenutno stanje cena ukazuje na to da će TPG nastaviti da se isporučuje u Evropu. Cene, koje su bile 2 dolara za milion britanskih termalnih jedinica (MMBtu) u 2020. godini, porasle su za 2.750 odsto na 57 dolara po MMBtu u avgustu.

SAD su ove godine pojačale izvoz goriva u EU, koristeći prednosti povišenih cena u regionu.

Kina takođe isporučuje EU preostali LNG, pošto njena politika nultog kovida i dalje utiče na domaću potražnju, navodi Blumberg. Analitičari, međutim, upozoravaju da bi potpuno isključenje ruskog gasa dovelo EU u energetsku krizu koja bi trajala više zima.

Isporuka prirodnog gasa iz ruskog gasovoda Severni tok u blok ostaje prekinuta na neodređeno vreme zbog problema sa održavanjem. Prema Kremlju, tehnički problemi sa isporukom gasa gasovodom trajaće sve dok Zapad ne ukine svoje sankcije Rusiji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike