Putin najavio obustavu snabdevanja energentima u slučaju ograničenja cena nafte: Nećemo raditi ono što je u suprotnosti sa našim interesima

07.09.2022

10:58

0

Predsednik Rusije otvoreno je poručio Evropskoj uniji da se ne igra sa pitanjem koje je važno njenim građanima

Putin najavio obustavu snabdevanja energentima u slučaju ograničenja cena nafte: Nećemo raditi ono što je u suprotnosti sa našim interesima
Vladimir Putin - Copyright Alexey Maishev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Ruski predsednik Vladimir Putin zapretio je danas da će obustaviti snabdevanje energentima ako se nametnu ograničenja cena na ruski izvoz nafte i gasa, upozorivši Zapad da će biti zamrznut kao vučji rep u poznatoj ruskoj bajci.

Pričajući na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku, Putin je istakao da su evropski pozivi na ograničenje cene ruskog gasa "glupi" i da će dovesti do viših globalnih cena i ekonomskih problema u Evropi, preneo je Rojters.

Ministri finansija G7 najavili su prošle nedelje da treba da se uvede ograničenje cena na rusku naftu uz obrazloženje da će to ograničiti sredstva Rusije u borbi protiv Ukrajine.

Međutim, u tom slučaju, Rusija bi napustila svoje ugovore o snabdevanju, poručio je Putin.

- Da li će biti bilo kakvih političkih odluka koje su u suprotnosti sa obavezama iz ugovora? Biće, tako što ih nećemo ispuniti. Nećemo uopšte nikog snabdevati ako je to u suprotnosti sa našim interesima - rekao je Putin.

Rusija će obustaviti isporuku svih naftnih derivata.

Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

- Nećemo isporučivati gas, naftu, ugalj, lož-ulje. Nećemo isporučivati ništa. Ostalo bi nam samo jedno: kao u čuvenoj ruskoj bajci, osudili bismo vučji rep na zamrzavanje - rekao je Putin.

Kritikovao vlasti Kijeva i Borelja

Putin je ukazao i na to da je Ukrajina predstavljala opasnost nuklearnoj sigurnosti Evrope, jer je granatirala nuklearku Zaporožje i dodao da Rusija nema vojnu opremu u elektrani.

On je rekao da veruje izveštaju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koja je bila u poseti nuklearki, ali ju je istovremeno kritikovao jer nije reklla da Ukrajinu treba kritivi za granatiranje elektrane, preneo je Rojters.

Putin se osvrnuo i na vlasti u Kijevu.

- Uvek ukazujemo u diskusijama sa evropskim partnerima na neonacistički trag u aktuelnoj vladi Kijeva - rekao je Putin, prenosi agencija RIA Novosti.

Govorio je i o šefu diplomatije EU Žozepu Borelju navodeći da je tokom međuparlamentarne konferencije u Pragu o pitanjima spoljne politike i bezbednost odgovarajući na pitanja poslanika prešao na maternji španski jezik kako bi preciznije i brže odgovorio na veći broj pitanja.

Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Kako je objasnio, prevod na engleski jezik obezbedila je Češka, a u prenosu se nije čulo šta govori Borelj, nego prevodilac.

Zatim je poslanik tokom sednice postavio pitanje koristeći formulaciju "fašistička Rusija", a Borelj je u odgovoru citirao pitanje, pominjući isti izraz.

Međutim, kako je naveo Putin, prevodilac nije naglasila da je to bio citat, već je to predstavila kao izjavu Borelja.

- On govori svojim jezikom, on je veliki specijalista u ovoj oblasti - rekao je Putin i dodao da je Borelj i ranije govorio da treba "poraziti Rusiju posle bitke".

- Čudan diplomatski stav. Da je on ministar odbrane neke zemlje, ova retorika bi bila razumljiva, a za šefa diplomatije EU ovo je veoma čudno, ali neka mu Bog sudi - rekao je Putin.

Ruski predsednik je rekao i da je bivši novinar Ivan Safronov, koji je osuđen na 22 godine zbog izdaje, prenosio poverljive informacije zapadnim obaveštajnim agencijama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike