Zapadne sankcije zbližile Rusiju i Indiju: Azijsko partnerstvo ojačalo nakon suludih poteza EU

06.09.2022

13:40

0

Ove godine oboreni su svi rekordi u poslovnim i trgovinskim odnosima

Zapadne sankcije zbližile Rusiju i Indiju: Azijsko partnerstvo ojačalo nakon suludih poteza EU
AP19247200991520 - Copyright Alexander Nemenov/Pool Photo via AP

Trgovinska i ekonomska saradnja između Rusije i Indije ubrzano raste uprkos sankcijama Zapada i zahvaljujući upravo njima, rekao je za RT šef indijskog centra za promociju međunarodnih inicijativa Rišab Seti na marginama Istočnog ekonomskog foruma u ​​Vladivostoku.

- U proteklih 75 godina Rusija i Indija su razvijale saradnju, a ove godine smo oborili sve dosadašnje rekorde poslovnih i trgovinskih odnosa - rekao je on.

Seti je primetio da je u poslednja tri meseca Nju Delhi povećao uvoz energenata iz Rusije, snabdevajući je zauzvrat velikim količinama raznih proizvoda.

- Indija je jedan od najvećih svetskih proizvodnih centara, koji Rusiji može da obezbedi farmaceutske proizvode, automobile i rezervne delove, kao i tehnologiju, softvere, IT i druge proizvode - objasnio je on, dodajući da je Indija dobro alternativno tržište za Rusija u pogledu uvoza robe.

- Osećam da nema mnogo efekta bilo kakvih sankcija između odnosa naših zemalja. Naprotiv, sankcije su zbližile Rusiju i Indiju - rekao je Seti.

Profimedia
Vladimir Putin i Narendra Modi

Dve zemlje su uspešno uspostavile mehanizam za međusobna poravnanja u rubljama i rupijima, naveo je on.

- Trgovina u valutama dve zemlje se širi. Moskva i Nju Delhi ne moraju da koriste dolare ili evre u bilateralnoj trgovini, „mi možemo da platimo našim lokalnim valutama, uključujući kineski juan - rekao je on i dodao:

- To je važno merilo za zaustavljanje pune hegemonije američkog dolara i evra. Dakle, ovo je kao primer za ceo svet da promoviše sopstvene valute u smislu razvoja poslovanja i trgovine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike