Polovina Britanaca razočarana izborom nove premijerke: Malo njih veruje da je sposobna da reši osnovne probleme građana

06.09.2022

14:43

0

Tras je treća žena koja je postala premijer Ujedinjenog Kraljevstva, nakon Margaret Tačer i Džonsonove prethodnice Tereze Mej

Polovina Britanaca razočarana izborom nove premijerke: Malo njih veruje da je sposobna da reši osnovne probleme građana
AP21345352350422 - Copyright AP Photo/Alberto Pezzali, File

Britanci ne izgledaju posebno oduševljeno što je ministarka spoljnih poslova Liz Tras pobedila na glasanju za novog britanskog premijera, pokazuje anketa YouGov-a objavljena u ponedeljak. Otprilike polovina građana Velike Britanije kaže da je „razočarana“, dok je jedna trećina „veoma razočarana“.

Samo 4 odsto ispitanika reklo je da im je „veoma drago” što se Tras uselila u Dauning strit 10, a 18 odsto je istaklo da je „prilično zadovoljno”.

Većina ljudi u Velikoj Britaniji (67 odsto) skeptična je u pogledu njene sposobnosti da se pozabavi rastućim troškovima života - glavnim problemom među Britancima, prema drugoj novoj anketi YouGov-a. Skoro 40 odsto ispitanika kaže da „nema poverenja“ u sposobnost buduće premijerke da se pozabavi ovom ključnom stvari.

Tras je pobedila svog rivala, bivšeg ministra finansija Rišija Sunaka, na izborima za rukovodstvo konzervativaca. Nju je podržalo 81.326 torijevaca, dok je za Sunaka glasalo 60.399.

Samo četiri od deset birača konzervativaca kažu da su zadovoljni njenom pobedom, a trećina njih veruje u njenu sposobnost da se izbori sa krizom. Više od polovine (54 odsto) nema mnogo poverenja u njene veštine u tom pogledu, a jedna trećina je „razočarana“ što će ona voditi vladu.

Oko 40 odsto Britanaca veruje da će Trus biti „otprilike ista“ kao odlazeći premijer Boris Džonson, 27 odsto očekuje da će njen učinak biti lošiji, dok 14 odsto smatra da će biti bolja.

Tras je treća žena koja je postala premijer Ujedinjenog Kraljevstva, nakon Margaret Tačer i Džonsonove prethodnice Tereze Mej.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike