Zaharova okrivila Vašington zbog napetosti u Tajvanskom moreuzu: SAD namerno rade na eskalaciji situacije

07.09.2022

11:43

0

Prema njenim rečima, situacija se godinama namerno urušava

Zaharova okrivila Vašington zbog napetosti u Tajvanskom moreuzu: SAD namerno rade na eskalaciji situacije
Marija Zaharova - Copyright Profimedia

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da SAD namerno podižu tenzije oko Tajvana i ruše balans u tom regionu.

- Šta je globalni sukob? Da nisu to provokativne aktivnosti koje izvode SAD u regionu i u kontekstu situacije oko Tajvana, a i šire? Ovo je kršenje strateškog balansa moći, kršenje ionako nestabilne bezbednosti u regionu - rekla je Zaharova za TASS, odgovarajući na pitanje da li može da bude sukoba između Kine i Tajvana.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih posolova dodala je da Amerika ovo radi godinama, s namerom.

- Situacija se namerno urušava. Zbog čega? Kada definišete američku politiku, postoji izraz ''kontrolisani haos''. Brojna objašnjenja i etikete mogu se dati njihovim akcijama, ali ovo je očigledno. U pitanju je podizanje temperature. Vidimo da SAD idu na eskalaciju situacije - rekla je Zaharova.

Prema njenim rečima, ukoliko su aktuelne tenzije oko Tajvana počele dolaskom predsedavajuće Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelsosi, "posetom koja je prikazana kao tehnički zastoj, danas praktično vidimo da to nije tačno".

- Samo prošlog meseca američki zvaničnici su obavili veliki broj poseta u provokativne svrhe. O izjavama raznih agencija američke vlade nema šta da pričamo - dodala je ona.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike