Škotska premijerka nije srećna zbog pobede Liz Tras: Ona bi mogla da bude katastrofa za celu Britaniju

06.09.2022

11:26

0

Najproblematičnije pitanje za Sterdžen je najavljeni novi zakon o referendumu za nezavisnost

Škotska premijerka nije srećna zbog pobede Liz Tras: Ona bi mogla da bude katastrofa za celu Britaniju
AP19333729154708 - Copyright AP Photo/Markus Schreiber

Premijerka Škotske Nikola Sterdžen izjavila je da bi nova britanska premijerka Liz Tras mogla da bude „katastrofa ne samo za Škotsku već i za celu Britaniju“.

Njene primedbe su usledile kao odgovor na izveštaj „Sandej tajmsa” koji sugeriše da tim nove premijerke razmatra podizanje glasačkog cenzusa za potencijalni drugi referendum o nezavisnosti Škotske.

Govoreći za Skaj njuz u nedelju, dan pre nego što je ministarka spoljnih poslova otkriven kao pobednica unutarstranačkog glasanja, Sterdžen je rekla da je razgovor o blokiranju referenduma ili o „kršenju pravila“ znak „fundamentalne slabosti“.

Prema Sandej tajmsu, Tras razmatra donošenje novog zakona kojim bi se zabranio još jedan referendum o nezavisnosti dok ankete ne pokažu da 60 odsto škotskog stanovništva podržava otcepljenje od Velike Britanije najmanje godinu dana. Trenutni nivo podrške referendumu znatno je niži od pomenutog praga, prema nedavnom istraživanju koje je sproveo „Sandej times".

- Samo zato što se plašite da ćete izgubiti na demokratskim izborima, to nije izgovor i ne čini prihvatljivim prepisivanje pravila demokratije - rekla je Sterdžen, koja želi da održi drugi referendum u oktobru.

AP Photo/Frank Augstein
Liz Tras

Na referendumu 2014. godine Škoti su sa 55 odsto prema 44 odsto glasali za ostanak u Velikoj Britaniji, ali je nakon Bregzita Sterdžen obnovila svoju ponudu za postizanje nezavisnosti Škotske.

U istom intervjuu za Skaj njuz škotska premijerka je takođe optužila Tras da se fokusira na „opsesije“ „veoma, veoma malog broja članova Konzervativne partije“, a ne na potrebe običnih ljudi kojima je „očajnički potrebna pomoć da nahrane decu i greju svoje domove“.

- Ako bude vladala onako kako je vodila kampanju tokom leta, biće katastrofa, ne samo za Škotsku već i za celu Britaniju - rekla je Sterdžen.

Ona je tvrdila da će postati jasno da li će Trusova „vladati kao premijerka sa fokusom na stvarne prioritete zemlje ili ne“ u prvih 24 do 48 sati od njenog premijerskog mandata.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike