Stručnjaci ne predviđaju svetlu budućnost Berlinu: Nemačka neće uspeti da izbegne recesiju bez obzira na ogroman paket finansijske pomoći

06.09.2022

10:19

0

Analitičari smatraju da će mere minimalno pomoći građanima

Stručnjaci ne predviđaju svetlu budućnost Berlinu: Nemačka neće uspeti da izbegne recesiju bez obzira na ogroman paket finansijske pomoći
šolc - Copyright AP Photo/Petr David Josek

Paket finansijske pomoći od 65 milijardi evra koji je Berlin usvojio kao najnoviji pokušaj ublažavanja pritiska izazvanog inflacijom usled sve oštrije krize u snabdevanju električnom energijom neće pomoći najvećoj ekonomiji EU da izbegne recesiju koja joj preti, izvestio je Blumberg u ponedeljak, pozivajući se na analitičare.

Mere obuhvataju veće subvencije za domaćinstva sa nižim prihodima, isplate studentima i penzionerima i ograničenje cena struje.

- Iako će najavljeni paket zaista doneti olakšanje za one koji su finansijski slabiji, teško da će biti dovoljan da u potpunosti nadoknadi uticaj viših računa za struju - rekao je ekonomista ING-a Karsten Brzeski.

Ekspert je takođe izrazio sumnju da će kompletan paket postati operativan 2022. godine, rekavši da će „verovatno biti nedovoljan u sprečavanju pada šire privrede u recesiju“.

U međuvremenu, ekonomista Commerzbanke Joerg Kraemer upozorio je da najavljeni koraci samo stvaraju „iluziju da veliki delovi stanovništva mogu biti zaštićeni od posledica rasta cena energenata“. On je dodao da bi pristup Berlina, u kombinaciji sa maksimalnim proizvodnim kapacitetima, mogao da podstakne već povišene potrošačke cene.

Očekuje se da će smanjenje računa za struju u domaćinstvima za 10 milijardi evra smanjiti ukupnu inflaciju za 0,6 odsto, prema „proračunu u pozadini“ Grega Fuzesija, stratega JPMorgan Chase-a, kako citira Blumberg.

- U ovom trenutku ima previše pitanja da bi se procenio tačan uticaj na inflaciju, uključujući i tajming - rekao je on, dodajući da bi „novi rizici mogli da se materijalizuju“ zbog obustave isporuke ruskog gasa preko gasovoda Severni tok 1.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike