Američki general otvoreno preti: Ako Kina napadne Tajvan, SAD će se potruditi da otežaju operaciju Pekingu

07.09.2022

09:36

0

On je odavno upozoravao da je azijska sila vojno ojačala

Američki general otvoreno preti: Ako Kina napadne Tajvan, SAD će se potruditi da otežaju operaciju Pekingu
AP22217268953433 - Copyright AP Photo/Johnson Lai

Pentagon je spreman da cilja na osnovnu logističku podršku Kine ako pokaže agresiju prema Tajvanu, upozorio je američki general i zamenik načelnika štaba za budućnost vazduhoplovnih snaga Klinton Hinot tokom panela Atlantskog saveta o budućnosti vazdušnog rata u utorak.

- Zaista ćemo otežati ofanzivne manevre protiv naših prijatelja i nadam se da bi naš potencijalni protivnik Kina mogao razmisliti o tome ako razmišlja o poteškoćama da pređe moreuz od 130 kilometara i krene protiv Tajvana. Nadao bih se da će shvatiti da nećemo samo dopustiti da bude onako kako su oni zamislili - objasnio je Hinot.

- Učinićemo sve što možemo da to zaustavimo i učinimo to jednom od najtežih vojnih operacija u istoriji, i mislim da imamo šansu da to uradimo - dodao je on.

General se vratio na temu potencijalnog rata sa Kinom nakon što su ga pitali o „jednoj lekciji“ za koju se nadao da bi američka vojska mogla da izvuče iz rata u Ukrajini.

- Bolje bismo razumeli logistiku u ovom ukrajinskom sukobu. Teško je postići logističku podršku za rat ovog intenziteta. Ne vidim da je manje intenzivno na Pacifiku - odgovorio je on pre nego što se vratio na Aziju.

Mass Communication Specialist Seaman David Flewellyn/U.S. Navy via AP
 

Takođe je izneo pretnju invazije na Tajvan kako bi ilustrovao kako je strateški pristup SAD morao da se fokusira na održavanje trenutne ravnoteže snaga, a ne na rušenje ili uznemiravanje njegovih centara.

- Želimo da se nastavi status kvo! Ne želimo da vidimo Kinu kako prelazi preko Tajvanskog moreuza i vrši invaziju na Tajvan ili da šalje rakete prema Japanu, ili da vidimo kako Rusija napada saveznika u NATO - tvrdio je on.

Hinot je dugo pozivao Pentagon da obrati pažnju na pretnju koju predstavlja kineski vojni položaj, insistirajući da Peking brzo sustiže Vašington. Tokom saslušanja u Kongresu prošle godine rekao je da SAD redovno gube od Kine u simulacijama ratnih igara, pozivajući zakonodavce da superiornost Pekinga ne vide kao „budući problem“ koliko kao „trenutni problem“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike