Smrzavanje u kući ili iza rešetaka: Oni koji u Švajcarskoj prekrše pravila o grejanju mogli bi da završe u zatvoru!

07.09.2022

12:51

0

Nova vladina uredba uznemirila je građane

Smrzavanje u kući ili iza rešetaka: Oni koji u Švajcarskoj prekrše pravila o grejanju mogli bi da završe u zatvoru!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Švajcarska vlada preduzela je drastične korake da ublaži energetsku krizu koja je zahvatila Evropu, izvestio je u utorak lokalni list Blik. Oni koji ove zime prekrše vladine propise o grejanju mogli bi biti kažnjeni novčanom kaznom ili čak zatvorom, navodi se u saopštenju.

Prema pravilima uvedenim novom uredbom vlade, zgrade sa sistemima za grejanje na gas mogu da zagrevaju prostorije samo do 19 stepeni. Topla voda može da se zagreje samo do 60 stepeni, a grejači su zabranjeni. Bazeni i saune u Švajcarskoj i ove zime će morati da ostanu hladni.

Ljudi koji prekrše pravila mogu se suočiti sa kaznom do 180 dnevnih kaznenih jedinica ili završiti iza rešetaka na tri godine, navodi Blik. Dnevni iznos u ovom slučaju može iznositi između 30 i 3.000 švajcarskih franaka (30 do 3.050 dolara), u zavisnosti od težine prekršaja i ekonomskih okolnosti počinioca, dodaje dnevnik.

Komunalna preduzeća i druga preduzeća koja namerno prekoračuju svoje gasne kvote verovatno će se suočiti sa još oštrijim kaznama, rekao je Blik, ne ulazeći u detalje. Vlada, međutim, kaže da ne planira da šalje policajca u svaku kuću.

- Mi nismo policijska država - rekao je ministar ekonomije Gaj Parmelin na konferenciji za novinare prošle nedelje. On je, međutim, dodao da je moguće da organi za sprovođenje zakona izvrše "provere na licu mesta".

Profimedia
 

Švajcarski kantoni sada imaju rok do 22. septembra da dostave sugestije u vezi sa vladinim nacrtom uredbe.

Zapadne sankcije uvedene Rusiji kao odgovor na vojnu operaciju Moskve u Ukrajini dovele su do rekordnog porasta cena gasa i povećanja ukupne inflacije.

Cene prirodnog gasa u Evropi porasle su u ponedeljak za 30 odsto nakon što ruski gasovod Severni tok 1 nije nastavio sa radom zbog problema održavanja vezanih za sankcije. Ruski energetski gigant Gasprom, koji upravlja gasovodom, rekao je da će gasna ruta ostati zatvorena na neodređeno vreme. Moskva je dodala da će operacije gasovoda biti otežane sve dok zapadne sankcije ostanu na snazi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike