Ne prestaju s provokacijama: Tajvan i SAD žele da prodube ekonomske veze

08.09.2022

11:09

0

Tajpej se dugo zalaže za širi sporazum o slobodnoj trgovini sa SAD, njegovim najvažnijim međunarodnim sponzorom i dobavljačem oružja

Ne prestaju s provokacijama: Tajvan i SAD žele da prodube ekonomske veze
AP22251295845239 - Copyright Taiwan Presidential Office via AP

Tajpej je uveren da sa Sjedinjene Američke Države mogu da potpišu veoma kvalitetan trgovinski sporazum u novim okvirima, saopštila je danas predsednica Caj Ing-ven grupi američkih kongresmena, prenosi Rojters.

Vašington i Tajpej su u junu predstavili američko-tajvansku inicijativu za trgovinu u 21. veku, nekoliko dana pošto je administracija predsednika Džozefa Bajdena izostavila ostrvo na koje Peking polaže pravo iz svog ekonomskog plana za Aziju, osmišljenog da se suprotstavi rastućem uticaju Kine, navodi britanska agencija.

Caj je saopštila delegaciji američkih kongresmena na sastanku u Tajpeju da će Tajvan raditi sa SAD na stvaranju još bližih trgovinskih i ekonomskih veza.

- Već smo najavili da će uskoro početi pregovori u okviru američko-tajvanske inicijative o trgovini u 21. veku. Uvereni smo da kroz ovu inicijativu možemo da potpišemo trgovinski sporazum visokih standarda i unapredimo bilateralni trgovinski razvoj - rekla je ona.

Tajvan se dugo zalaže za širi sporazum o slobodnoj trgovini sa SAD, njegovim najvažnijim međunarodnim sponzorom i dobavljačem oružja, u okolnostima kada Tajpej i Vašington nemaju formalne diplomatske odnose.

Stefani Marfi, predstavnica u američkom Kongresu iz Floride, koja je članica Komiteta za oružane snage, saopštila je predsednici Tajvana da podržava takav sporazum.

Taiwan Presidential Office via AP
Stefani Marfi i Caj Ing-Ven

- Jedna od najvažnijih stvari koje Kongres trenutno može da uradi jeste da produbi ekonomske odnose sa Tajvanom, a posebno, zalaganjem za visokokvalitetni sporazum o slobodnoj trgovini između SAD i Tajvana - rekla je Marfi.

Predstavništvo SAD na Tajvanu navelo je da će osam poslanika, predvođenih Stefani Marfi iz Demokratske stranke, ostati na Tajvanu do petka u sklopu posete regionu Info-Pacifika, preneo je Rojters.

Ova grupa je poslednja u nizu visokih zvaničnika iz SAD koji su posetili Tajvan otkako je predsedavajuća Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi boravila u Tajpeju početkom prošlog meseca.

Kina je oštro protestovala zbog poseta američkih zvaničnika, a nakon toga je izvela i vojne vežbe u Tajvanskom moreuzu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike