Sedmica u svetu: Evropa u mukama zbog vrelog leta i straha od zime bez ruskog gasa, obezglavljena Italija i nova pretnja za javno zdravlje!

24.07.2022

19:13

0

Putin je srdačno dočekan u Iranu, a Evropa ima nesvakidašnje predloge za svoje građane pred predstojeću zimu

Sedmica u svetu: Evropa u mukama zbog vrelog leta i straha od zime bez ruskog gasa, obezglavljena Italija i nova pretnja za javno zdravlje!
nedelja u svetu - Copyright AP/Alexei Nikolsky/Bullit Marquez/Atef Safadi/Profimedia

U nedelji za nama (18-24. jula) u Italiji i Šri Lanki se nastavio politički haos, postignut je sporazum o izvozu žita iz ukrajinskih luka, nastavila se bitka za mesto britanskog premijera, a američki predsednik Bajden je sve zapanjio još jednim neverovatnim lapsusom.

Napredovanje Rusije i batrganje Ukrajine

Ruska vojska u Ukrajini nastavila je uz minimalan otpor ekstremista i kijevskih trupa da oslobađa nova mesta na istoku ove zemlje i da obezbeđuje zauzete gradove i naselja Donbasa. Da je spremna da uzvrati zbog sankcija i ode korak dalje Moskva je pokazala i ove sedmice, kada je portparol Kremlja Dmitrij Peskov najavio da će Iran i Rusija zbog neprijateljskih akcija Zapada odustati od plaćanja u dolarima, od Indije je traženo da rusku naftu plaća u dirhamima, dok je njegova koleginica iz ministartsva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila da Kijev ne želi mir i da odbija pregovore.

Sa druge strane, Sjedinejne Američke Države opet su pokazale da su od "velike pomoći", obećavši da će Ukrajini nastaviti da pružaju obaveštajne podatke, zamenik predsednika Saveta za bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da će Rusija ostvariti sve svoje ciljeve u Ukrajini i da će mir biti pod ruskim uslovima, dok je Vladimir Putin otputovao u Teheran, gde je srdačno dočekan i gde se sastao sa iranskim i turskim predsednikom, Ebrahimom Raisijem i Redžepom Tajipom Erdoganom.

Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Sirija je odlučila da prekine diplomatske odnose sa Ukrajinom, Putin je objasnio zašto nafta i gas u svetu poskupljuju, a ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tvrdio je da SAD žele sukob Moskve i Kijeva, koji sprečavaju da napravi ikakav konstruktivan potez. Ukrajinska vojska je dronovima kamikazama napala nuklearnu elektranu Zaporožje, prilikom čega je povređeno 11 osoba, direktor CIA je otkrio da je dve decenije pratio zdravstveno stanje ruskog predsednika, dok je lider Donjecke Narodne Republike optužio Gugl za promovisanje terorizma, zbog čega je ovaj američki pretraživač blokiran na ovoj teritoriji.

Zaharova je najavila da će DNR uskoro biti potpuno oslobođena, dok je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio da sankcije uvedene Rusiji nisu dovoljne i da se ona mora "prisiliti da traži mir". Moskva je proširila spisak neprijateljskih zemalja, na kojima su se našle tri države iz našeg komšiluka, Ukrajina je pristala da potpiše sporazum o izvozu žita sa Ujedinjenim nacijama i Turskom, pa je isto to uradila i Rusija, čime je dogovor finalizovan, a šta za sada znamo o njemu možete pročitati OVDE.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

Ruska vojska upozorila je da ukrajisnke trupe planiraju da dignu u vazduh skladišta radioaktivnog otpada u DNR, savetnik američkog predsednika otkrio je zbog čega SAD ne žele Ukrajini da pošalju dalekometne rakete za dostavljeni sistem "Himars", a Nemačka je priznala da je NATO zabrinut zbog Erdoganovog sastanka sa Putinom i Raisijem.

Panika u Evropskoj uniji

Ove sedmice pokazalo se da je Evropska unija shvatila da je samu sebe dovela u problem uvodeći oštre sankcije Rusiji, pa je napravila nekoliko ustupaka kako bi se bar delimično izvukla iz haosa. Početkom nedelje pisalo se da će EU odmrznuti određena sredstva u vlasništvu pojedinih ruskih banaka kako bi se dozvolile transakcije za trgovinu hranom i đubrivom, a mediji su navodili i da se u Briselu plaše da gasovod Severni tok neće ponovo početi da radi, što se pokazalo kao neosnovana strepnja kada jeu četvrtak nastavio da dostavlja gas Evropi.

Političari i stručnjaci otkrili su da Austriji preti nestašica gasa predstojeće jeseni i zime, kao i da će ona zbog malih količina značajnog energenta biti prinuđena da osmisli plan za vanredne situacije i da smanji potrošnju kako zna i ume. Da to nije jedini problem s kojim se ova zemlja suočila zbog suludih sankcija Rusiji dokazuje i vest da je austrijski kancelar Karl Nehamer bio primoran da zbog kritika i zahteva za održavanjem samita o merama protiv poskupljenja otkaže planirani odmor.

Profimedia
 

Bez obzira na sve veći broj problema, EU je dogovorila sedmi paket sankcija, ali se ispostavilo da je pod pritiskom određenih kompanija odlučila da ih u određenim oblastima zaobiđe. Putin se osvrnuo na muke u kojima se našla Evropa, ismejavši mere koje uvode određene zemlje koje ne žele da priznaju da su pogrešno procenile svoje sposobnosti kada su odlučile da se suprotstave Rusiji, a i portparol Kremlja je analizirao neobičnu potrebu Birsela da sebi radi o glavi.

Španija je jasno stavila do znanja da je protiv inicijative Evropske komisije koja predviđa smanjenje potrošnje gasa u evropskim državama za 15 odsto, Mađarska je od Rusije tražila dodatnih 700 miliona kubika gasa, nemački ministar ekonomije Robert Habek tvrdoglavo je ostajao pri stavu da "Severni tok 2" ne treba da se pusti u rad, izjavivši da bi na taj način "EU kapitupirala pred Rusijom", a čak i građani Sjedinjenih Američkih Država osetili su na svojoj koži posledice sankcija kada je utvrđeno da su sve manje zadovoljni svojim standardom zbog inflacije koja je počela da guta njihove plate.

Pixabay
 

Bajdenovo krhko zdravlje

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden ponovo je napravio pometnju u Beloj kući izjavivši da ima rak, da bi se dan kasnije saznalo da je pozitivan na koronavirus. Nedugo posle ove vesti on se obratio javnosti, a njegov lekar otkrio je više detalja, dok se "Njujork tajms" našao u problemu zbog navodnog članka u kom želi smrt predsedniku Bajdenu.

Toplotni talas

Toplotni talas koji je stigao u Evropu počeo je da pustoši sve pred sobom izazvavši požare u nekoliko zemalja. Početkom nedelje stizale su vesti da se širom Sredozemlja vatrogasci bore da obuzdaju požare, a Francuska je evakuisala više od 16.000 ljudi ugroženih na jugozapadu zemlje, dok se vatra širi i u Španiji, Hrvatskoj i Grčkoj, dok su temperature obarale rekorde. U Britaniji je oboren rekord star 30 godina, u predgrađu Atine buknuo je novi požar, a Lombardija je skoro ostala bez vode zbog suše koja je pogodila ovu oblast Italije.

Internet je obišao snimak španskog voza koji se se našao u požaru sa obe strane šina, zbog čega je morao da stane, kao i video dostavljača koji se srušio zbog visoke temperature. Italija je u devet velikih gradova proglasila crveni meteoalarm, a ista situacija bila je u nekim delovima Belgije, dok je najavljeno da će temperature u SAD premašiti 44 stepena. Zašto su temperature u Evropi podivljale i kako se najpogođenije zemlje bore sa njima možete pročitati OVDE.

Raspuštena Italija

Posle prošlonedeljnih turbulencija premijer Italije Mario Dragi zatražio je u sredu u parlamentu jedinstvo od svojih partnera u vladi, ali mu oni to nisu ostvarili jer je prilikom glasanja o poverenju dobio šačicu glasova podrške. Sutradan ujutru Dragi se sastao sa predsednikom Serđom Matarelom i odlučio da ponovo podnese ostavku, što je on ovog puta prihvatio i nekoliko sati kasnije raspustio parlament. Kako je došlo do haosa i šta sada čeka Italiju možete pročitati OVDE.

AP Photo/Gregorio Borgia
 

Predsednik kog narod nije želeo

U Šri Lanki je u ponedeljak proglašeno vanredno stanje, a njen lider je poručio svetu da sankcije protiv Rusije neće naškoditi Moskvi nego zemljama koje ih uvode. Opozicioni lider odustao je od predsedničke kandidatue, a parlament je u sredu izabrao vršioca dužnosti Ranila Vikremesinga za novog predsednika, iako je ogorčeni narod koji se okupio u blizini parlameta negodovao zbog ove odluke. Pod jakim merama obezbeđenja oko zgrade skupštine Vikremesing je položio zakletvu, a koje zemlje bi uskoro mogle da dožive tužnu sudbinu Šri Lanke možete pročitati OVDE.

AP Photo/Eranga Jayawardena, File
 

Britanska melodrama

Od osam kandidata za novog lidera Konzervativne stranke u utorak je preostalo njih troje koji su se takmičili za ovu poziciju, da bi se već u sredu znala imena dvoje finalista za koje će sada glasati svi članovi ove partije. Ko god da pobedi, sigurno je da će ga čekati veliki haos kada 5. septembra bude došao na mesto Borisa Džonsona, koji je Ukrajini obećao da se jedna stvar neće promeniti novim premijerom - podrška Kijevu u sukobu sa Moskvom.

Nešto staro, nešto novo...

Letnji talas korone u Austriji počeo je da povećava broj pacijenata na intenzivnoj nezi, a broj hospitalizovanih se utrostručio u tren oka, Grčka je u jeku sezone dnevno beležila između 20.000 i 25.000 novozaraženih, dok je SZO apelovala na evropske zemlje da vrate obavezu nošenja maski. U Japanu je u jednom danu otkriveno 180.000 slučajeva, dok je druga epidemija - majmunske boginje, počela da plaši zdravtsvene organizacije. Evropska agencija za lekove saopštila je u petak da bi trebalo odobriti i vakcinu protiv majmunskih boginja koju proizvodi kompanija Bavarijan Nordik, dok je SZO proglasila ovu epidemiju pretnjom za javno zdravlje od međunarodnog značaja.

Hapšenja su već počela, vlasti zaplenjuju pse: U ovoj zemlji vlasnici kućnih ljubimaca uskoro bi mogli da završe u zatvoru

Prognoze nisu sjajne: Tviter misli da drži sve konce u rukama u slučaju protiv Maska, ali bi i dalje mogao da bude uništen

Turisti se preplaše kada vide ajkule, ali evo zašto je njihovo pojavljivanje zapravo dobar znak!

Iran izuzetno bogat naftom i gasom, ali ne može ništa da učini zbog sankcija: Evo koja je njihova strategija

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike