EU strepi da se gasovod Severni tok neće vratiti u funkciju: Brisel strahuje od predstojeće zime

19.07.2022

17:26

0

Očekuje se da će radovi na održavanju biti završeni u četvrtak, ali zvaničnici strahuju da će prekid isporuke biti trajan

EU strepi da se gasovod Severni tok neće vratiti u funkciju: Brisel strahuje od predstojeće zime
gasovod - Copyright Pixabay Profimedia

Evropska unija ne očekuje da će ruski gasovod Severni tok nastaviti ispumpavanje gasa u Nemačku kada se planirani radovi na održavanju završe ove nedelje, objavio je u utorak Volstrit žurnal, pozivajući se na visokog zvaničnika Evropske komisije.

- Radimo pod pretpostavkom da se neće vratiti u funkciju - rekao je komesar Johanes Han novinarima okupljenim na konferenciji u Singapuru, navodi pomenuti medij.

Severni tok, ključni gasovod kojim se ruski prirodni gas prenosi u Nemačku za distribuciju u druge zemlje EU, zatvoren je zbog godišnjeg održavanja prošle nedelje.

Očekuje se da će radovi biti završeni u četvrtak, ali mnogi u Evropi strahuju da Moskva možda neće ponovo otvoriti slavine, što će izazvati ozbiljne nestašice struje širom regiona.

Gasprom je prošlog meseca smanjio protok za 60 odsto, navodeći tehničke probleme koji proističu iz međunarodnih sankcija.

Evropa se trenutno priprema za predstojeću zimu, a zvaničnici EU su upozorili da domaćinstva na Starom kontinentu neće moći da greju svoje domove i da će fabrike možda morati da smanje proizvodnju ili da se potpuno zatvore ukoliko se isporuke gasa ne nastave u značajnim količinama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike