Parlament Šri Lanke danas bira predsednika: Zbog straha od novih demonstracija glasanje se odvija uz jako obezbeđenje (FOTO)

20.07.2022

07:55

0

Onaj ko dobije najviše glasova biće na vlasti do 2024, što je ostatak mandata Gotabaje Radžapakse, koji je pobegao iz zemlje i podneo ostavku

Parlament Šri Lanke danas bira predsednika: Zbog straha od novih demonstracija glasanje se odvija uz jako obezbeđenje (FOTO)
AP22201214155713 - Copyright AP Photo/Rafiq Maqbool

Parlament Šri Lanke, u kom poslanici danas tajnim glasanjem biraju novog predsednika zemlje između tri kandidata, pojačano je obezbeđen zbog mogućih nemira.

Ranil Vikremesing (73), premijer i vršilac dužnosti predsednika, jedan je od dva glavna kandidata za novog šefa države, nakon što je porasla podrška njegovom protivniku Dulasu Alahaperumu (63), bivšem ministru, portparolu vlade i poslaniku vladajuće stranke, prenosi Rojters.

Alahaperuma je za predsednika kandidovala otcepljena frakcija vladajuće koalicije, a stranke etničkih manjina u parlamentu takođe su najavile da će ga podržati.

Treći kandidat, Anura Kumara Disanaiaka, lider levičarske partije sa samo tri mesta u 225-članom parlamentu, nema realne šanse za pobedu.

Onaj ko dobije najviše glasova biće na vlasti do 2024, što je ostatak mandata Gotabaje Radžapakse, koji je pobegao iz zemlje i podneo ostavku.

Eventualnoj pobedi Vikremesinga protive se mnogi stanovnici Šri Lanke, koji ga doživljavaju kao deo vladavine Radžapakse, koja je zemlju odvela u ekonomsku katastrofu.

AP Photo/Rafiq Maqbool
 

Njegov izbor mogao bi da dovede do novih protesta, zbog ogorčenosti na vladajću elitu koja se smatra odgovornom za veliku ekonomske krizu sa nestašicom goriva, hrane i lekova, reklo je nekoliko demonstranata britanskoj agenciji.

- Ako Ranil dođe na vlast, ne možemo imati stabilnost - saopštio je Duminda Nagamuva, koji je organizovao proteste u Kolombu nakon što su objavljene kandidature.

Ostali demonstranti rekli su da je vršilac dužnosti predsednika saveznik moćne porodice Radžapaksa, koju oni krive za ekonomsku krizu.

Drugi glavni kandidat, poslanik vladajuće stranke Dulas Alahaperuma, prihvatljiviji je za demonstrante i opoziciju, ali nema nikakvo iskustvo na najvišem nivou u upravljanju državom, koja je skoro bez deviznih rezervi i očajnički joj je potrebna pomoć MMF-a.

AP Photo/Rafiq Maqbool
 

Stotine policajaca, paravojnih i vojnih trupa raspoređene oko zgrade parlamenta, a prilazni put ima najmanje tri barikade.

Osoblje obezbeđenja u brzim čamcima patrolira jezerom oko zgrade, a vojni džipovi i oklopna vozila stoje parkirani u krugu objekta.

Vikremesing, šestostruki premijer, postao je vršilac dužnosti predsednika prošle nedelje, nakon što je tadašnji predsednik Gotabaja Radžapaksa pobegao u Singapur, u trenutku kada je stotine hiljada ljudi izašlo na ulice protiv njegove vlade i zauzelo predsednikovu zvaničnu rezidenciju i kancelariju.

Demonstranti su takođe zapalili Vikremesingeovu privatnu kuću i upali u njegovu kancelariju.

U ovom trenutku nije poznato kakvu podršku tačno u parlamentu imaju Vikremesing i Alahaperuma, a kandidatima je za pobedu potrebno više od jedne trećine važećih glasova kako bi bili izabrani za novog predsednika, navodi Rojters.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike