Putin objasnio zašto gas i nafta poskupljuju na Zapadu: Jedino je Evropa na gubitku, nemački kancelar nije hteo da sluša

20.07.2022

11:36

0

Ruski lider je ukazao na poremećaj u snabdevanju koji je posledica sankcija koje najviše škode upravo onima koji su ih uveli

Putin objasnio zašto gas i nafta poskupljuju na Zapadu: Jedino je Evropa na gubitku, nemački kancelar nije hteo da sluša
AP22199455496044 - Copyright Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je na konferenciji za novinare nakon posete Teheranu da su cene energenata odletele u nebo zbog politike Zapada. On je dodao i da Zapad za to optužuje „Gasprom“ i Rusiju iako je sam uveo brojna ograničenja. Kako je ocenio samo je Evropa na gubitku zbog sankcija Moskvi.

- Investicije u osnovni kapital u tradicionalnoj energetici opale su zbog ranijih političkih odluka Zapada. Banke ne finansiraju, osiguravajuće kompanije ne osiguravaju, lokalne vlasti ne dodeljuju zemljište za nove projekte, ne razvija se cevovod i ostali transport. To je rezultat politike prethodne decenije - objasnio je on odgovarajući na pitanje da li je pravedno što Rusiju krive za energetsku krizu, povezanu sa skokom cena energenata.

Putin je podsetio da je Evropa zanemarila tradicionalne izvore energije i počela da se oslanja na alternativne.

- Oni su veliki stručnjaci za netradicionalne odnose. Evo, i u oblasti energetike odlučili su se za netradicionalne vrste energije: sunce, vetar. Ispostavilo se da je zima duga. Vetra nije bilo. I, to je sve - istakao je ruski lider.

Na gubitku je samo Evropa

Putin je dodao da Zapad optužuje „Gasprom“ za energetsku krizu, iako je sam zatvorio energetske maršrute i uveo sankcije. „Gasprom“ je, sa druge strane, naveo je Putin, spreman da isporučuje onoliko koliko je potrebno.

Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

Pored toga, Putin je naglasio da je Evropa na gubitku zbog sankcija Poljske koje podrazumevaju zabranu korišćenja poljske deonice gasovoda „Jamal-Evropa“.

- Obim gasa na tržištu se smanjio, a cena na porasla. Ko je pobedio? Samo su Evropljani na gubitku - objasnio je on.

Istovremeno, on je konstatovao da se gas iz Nemačke koji Rusija isporučuje Berlinu po dugoročnom ugovoru za Poljsku pokazao kao jeftiniji, nego kad bi ga kupovala direktno i zato je Poljska iskoristila revers na gasovod „Jamal-Evropa“.

Putin je takođe naglasio da „Gasprom“ ispunjava i da će nastaviti da ispunjava svoje obaveze koje se tiču isporuke energenata, a da to što Zapad prebacuje svoje greške s energentima u Evropi na „Gasprom“ i Rusiju uopšte nije osnovano.

Detalji razgovora sa Šolcom

Ruski lider prokomentarisao je i situaciju oko vraćanja turbine za gasovod „Severni tok“ iz Kanade. On je istakao da „Gasprom“ mora da dobije ne samo turbinu, već i pravnu i tehničku dokumentaciju za nju.

Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

Ruski lider je takođe podsetio na gasovod „Severni tok 2“ i i naglasio da njegovo puštanje u rad trenutno nije moguće, čak i ako bi to Zapad hteo.

- Ovde postoje problemi. To su problemi o kojima sam pre mesec i po ili dva razgovarao s nemačkim kancelarom. Rekao sam mu da je „Gasprom" rezervisao kapacitete, stvorio ih i da treba nešto uraditi sa njima. Odgovor je, međutim, bio da sada postoje druga važnija pitanja, da je trenutno teško baviti se time i da nije trenutak. Morao sam da upozorim da ćemo u tom slučaju polovinu obima namenjenog za „Severni tok", preuzeti za unutrašnje potrebe i preradu - objasnio je Putin.

Komentarišući predloge da se ograniči kupovina nafte iz Rusije, Putin je rekao da veruje da će to dovesti do slične situacije kao sa gasom.

Prema njegovim rečima, to će prouzrokovati skok cena crnog zlata.

Putin je juče boravio u radnoj poseti Iranu, gde je razgovarao sa predsednikom Ebrahimom Raisijem i ajatolahom Alijem Hamnejem, a potom je imao i trilateralni susret s iranskim predsednikom i turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike