Sirija prekida diplomatske odnose sa Ukrajinom

20.07.2022

06:14

0

Autor: Ekipa 24sedam

Sirija prekida diplomatske odnose sa Ukrajinom
kurdi - Copyright Profimedia

Sirija je odlučila da prekine diplomatske odnose sa Ukrajinom, kao odgovor na sličnu odluku Kijeva, prenosi agencija "SANA".

Odluka sirijskih vlasti je odgovor na odluku Kijeva o prekidu diplomatskih odnosa.

- Sirija je odlučila da prekine diplomatske odnose sa Ukrajinom polazeći od principa uzajamnosti, kao odgovor na odluku Kijeva - navodi SANA reči izvora u Ministarstvu spoljnih poslova.

U Damasku smatraju da je Kijev suštinski prekinuo odnose sa Sirijom još 2018. godine kada je odbio da produži vize sirijskim diplomatama u Kijevu.

Sirija je 29. juna priznala nezavisnost i suverenitet Donjecke i Luganske narodne republice (DNR i LNR), saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

- Sirijska Arapska Republika odlučila je da prizna nezavisnost i suverenitet Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike - navodi se u saopštenju sirijskog Ministarstva spoljnih poslova koje je objavila sirijska državna agencija SANA.

Sirijski predsednik Bašar al Asad je već 16. juna najavio zvaničan početak procedure za priznavanje samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), kada je u poseti Damasku bila ministarka spoljnih poslova DNR Natalja Nikonorova.

Bašar al Asad, rekao je da Damask podržava ruske operacije u Ukrajini iz lojalnosti i posvećenosti "međunarodnoj ravnoteži".

Podsetimo, juče je održan sastanak lidera Rusije, Irana i Turske, a jedna od tema bila je i traženje političkog rešenja za sukob u Siriji.

Američke trupe moraju da napuste Siriju i taj deo Bliskog istoka što je pre moguće, poručio je juče predsednik Irana Ebrahim Raisi na početku trilateralnog samita sa predsednicima Rusije Vladimirom Putinom i Turske Tajipom Erdoganom, posvećenog rešenju krize u Siriji.

-Neophodno je da američke snage što pre napuste region, uključujući Siriju - rekao je Raisi i ocenio da je nelegalno prisustvo američkih snaga faktor destabilizacije u regionu, prenose RIA Novosti.

Iranski predsednik je optužio SAD za krađu resursa iz Sirije, uključujući i naftu, a takođe je osudio izraelske napade na teritoriju Sirije.

Putin je primetio značajno smanjenje nivoa nasilja u Siriji i početak političkog i diplomatskog procesa.

- Važno je da su Sirijci pokazali spremnost da pregovaraju, traže i pronalaze konsenzus i rešenja o prioritetnim pitanjima koja se odnose na buduću strukturu njihove suverene države - rekao je Putin, prenose RIA Novosti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike