Ostali bez kečeva u rukavu: Posle kolapsa zbog gasa, EU počela da izbegava sankcije protiv Rusije

22.07.2022

16:12

0

U početku su se razmetali da mogu bez ruskih proizvoda, a sada su u Briselu već znatno pažljiviji

Ostali bez kečeva u rukavu: Posle kolapsa zbog gasa, EU počela da izbegava sankcije protiv Rusije
Zastava Evropske unije - Copyright AP Photo/Kirsty Wigglesworth

EU je blokirala predlog za uvođenje sankcija ruskom proizvođaču titanijuma VSMPO-AVISMA, objavio je u četvrtak Volstrit žurnal.

Prema izveštaju, odluka je doneta nakon što su Francuska i druge članice EU izrazile zabrinutost zbog moguće ruske odmazde u slučaju zabrane izvoza titanijuma.

VSMPO-AVISMA je najveći svetski proizvođač titanijuma i proizvoda od legura titanijuma, koji se široko koriste u proizvodnji aviona, od okvira i delova motora do stajnog trapa.

Ruska metalska kompanija je ključni dobavljač titanijuma za Erbas sa sedištem u EU, najveći proizvođač komercijalnih aviona na svetu, a prekid isporuka iz Rusije bio bi veliki udarac.

Prošlog meseca proizvođač aviona je javno pozvao EU da se uzdrži od uvođenja sankcija na ruski uvoz metala. Prema konsultantskoj kući AlikPartners, otprilike 65 odsto Erbasovog titanijuma dolazi iz Rusije.

Pixabay/Pit Karges
 

VSMPO-AVISMA delimično je u vlasništvu ruske kosmičke i vazduhoplovne korporacije Rostek, a proizvodi proizvode za više od 450 kompanija u 50 zemalja, uključujući Boing, Rrbus, Embrir i Rols-Rojs.

Ranije ove godine Rols-Rojs je najavio da će privremeno obustaviti kupovinu ruskog titanijuma zbog sukobom u Ukrajini i zapadnih sankcija Moskvi. Međutim, mediji su kasnije objavili da Rols-Rojs nije raskinuo sadašnji ugovor i da bi isporuke mogle da se nastave u bilo kom trenutku, pozivajući se na izvore u kompaniji.

Kasnije je američki proizvođač aviona Boing takođe najavio da će obustaviti kupovinu titanijuma od VSMPO-AVISMA, rekavši da namerava da se preorijentiše „na druga tržišta i pravce“.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike