„To bi značilo kapitulaciju Evrope pred Rusijom": Nemački ministar bi pre da se građani smrzavaju nego da se „Severni tok 2" pusti u rad

22.07.2022

10:46

0

Habek je savetovao ljude da budu ekonomičniji u potrošnji energenata

„To bi značilo kapitulaciju Evrope pred Rusijom": Nemački ministar bi pre da se građani smrzavaju nego da se „Severni tok 2" pusti u rad
severni tok 2 - Copyright Profmedia

Ukoliko bi se u rad pustio gasovod „Severni tok 2“, to bi označilo kapitulaciju Evrope pred Rusijom, izjavio je za „ZDF“ nemački ministar ekonomije Robert Habek.

Kako je izjavio, takav korak postao bi simbol činjenice da je Moskva srušila evropske sankcije i ostvarila svoje ciljeve.

- To bi bilo kao podizanje bele zastave u Nemačkoj i Evropi. Ne možemo to da učinimo - istakao je Habek.

On je dodao da Nemačka mora biti ekonomičnija u potrošnji energenata i naglasio da je potrebno naći alternativne dobavljače gasa.

Ranije je šef komiteta za energetiku i zaštitu klime pri Bundestagu Klaus Ernst apelovao da se počne sa pregovorima o pokretanju gasovoda „Severni tok 2“ kako bi se osigurale isporuke gasa u Nemačku.

Izgradnja gasovoda „Severni tok 2“ završena je 10. septembra 2021. godine i on je u potpunosti spreman za rad. Ali, nakon početka specijalne operacije Rusije u Ukrajini, Berlin je zamrznuo procedure koje su povezane sa projektom i obustavio sertifikaciju.

Reč je o povlačenju dokumenta iz Ministarstva, na osnovu kojeg je Federalna agencija za mreže vršila sertifikaciju operatora gasovoda.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike