Zakletva usred haosa! Šri Lanka dobila novog premijera, policija "rasturila" protestni kamp kod predsedništva, ima povređenih (FOTO)

22.07.2022

07:22

0

Organizatori protesta izjavili su Rojtersu da su planirali da predaju predsednički sekretarijat vlastima popodne

Zakletva usred haosa! Šri Lanka dobila novog premijera, policija "rasturila" protestni kamp kod predsedništva, ima povređenih (FOTO)
šri lanka (3) - Copyright AP Photo/Rafiq Maqbool

Visoki zvaničnik u parlamentu Šri Lanke Dineš Gunavardena položio je danas zakletvu kao novi premijer, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Gunavardena je položio zakletvu u prisustvu Vikremesingea, sedeći ispred uniformisanih vojnih oficira u prostoriji prepunoj poslanika i drugih zvaničnika, a očekuje se da će ostatak kabineta položiti zakletvu u toku današnjeg dana, navodi britanska agencija.

Polaganje zakletve je usledilo samo nekoliko sati nakon što su snage bezbednosti izvršile raciju u protestnom kampu u Kolombu, glavnom gradu te zemlje i tom prilikom uhapsile najmanje devet osoba, dan nakon što je Ranil Vikremesing položio predsedničku zakletvu, prenosi Rojters.

AP Photo/Eranga Jayawardena
Dineš Gunavardena

Na snimcima medija mogu se videti vojnici u opremi za razbijanje demonstracija i naoružani puškama, kako ruše kamp, koji su demonstranti postavili u aprilu, nezadovoljni zbog ekonomskog kolapsa zemlje koji je izazvao ozbiljne nestašice goriva, hrane i lekova, navodi britanska agencija.


- Zajednička operacija u kojoj su učestvovale vojne i policijske specijalne jedinice pokrenuta je u ranim jutarnjim satima kako bi se predsednički sekretarijat povratio od demonstranata, koji nemaju zakonsko pravo da tu borave - saopštio je portparol policije za Rojters.

Navedeno je da je tom prilikom uhapšeno devet osoba, uključujući i dvoje povređenih.

Organizatori protesta saopštili su da je stotine pripadnika bezbednosnih snaga opkolilo njihov kamp posle ponoći, a zatim rasturilo jedan njegov deo.

Nakon što je svanulo desetine vojnika patroliralo je tim područjem, a redovi šatora demonstranata koji su stajali sa obe strane puta koji prolazi ispred kancelarije predsednika, potpuno su uklonjeni, navodi Rojters.

Desetine demonstranata su stajale sa strane, posmatrajući novopostavljene barikade i osoblje obezbeđenja.

Najmanje 50 demonstranata je povređeno, uključujući i neke novinare koje su pretukle snage bezbednosti, rekli su organizatori protesta.

Bolnički izvori su saopštili da su dvojica hospitalizovana.

Organizatori protesta izjavili su Rojtersu da su planirali da predaju predsednički sekretarijat vlastima popodne, a policija je saopštila da nema informacija o tome.

Advokatska komora Šri Lanke saopštila je da bi ova policijska akcija mogla da destabilizuje zemlju, kojoj je potrebna strana pomoć i pomoć Međunarodnog monetarnog fonda.

- Upotreba oružanih snaga za suzbijanje civilnih protesta već prvog dana na funkciji novog predsednika je sramotna i imaće ozbiljne posledice na društvenu, ekonomsku i političku stabilnost naše zemlje - navodi se u saopštenju advokatske komore.

Zabrinutost su izrazile i američke i britanske diplomate.

- Pozivamo vlasti na uzdržanost i da hitno omoguće medicinsku pomoć za povređene - saopštila je ambasada SAD u Kolombu na Tviteru.

U Šri Lanki je od ponedeljka uvedeno vanredno stanje, a Vikremesing, bivši premijer, položio je juče zakletvu, posle pobede na izborima u parlamentu za naslednika bivšeg predsednika Gotabaje Radžapakse koji je pobegao u Singapur nakon masovnih protesta izazvanih najgorom ekonomskom krizom u zemlji u poslednjih sedam decenija.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike