Amerika će goreti, meteo-alarmi na sve strane: Temperatura će premašiti 44 stepena!

20.07.2022

19:53

0

Rekordne temperature očekuju se širom Teksasa, Luizijane i Arkanzasa

Amerika će goreti, meteo-alarmi na sve strane: Temperatura će premašiti 44 stepena!
Ilustracija - Copyright AP Photo/Markus Schreiber

Talas vrućina zahvatio je velike delove Sjedinjenih Američkih Država drugi dan zaredom a u mnogim područjima dostignute su rekordne temperature, dok meteorolozi upozoravaju na opasnost od dehidracije i izloženosti visokim temperaturama.

Oko 100 miliona Amerikanaca, od Njujorka do Las Vegasa, živi u područjima gde će temperatura biti iznad 38 stepeni Celzijusa i gde su izdata upozorenja na vrućinu, saopštila je Nacionalna meteorološka služba, a prenosi agencija Rojters.

Služba je savetovala građanima da ne izlaze iz kuća, da izbegavaju naporne aktivnosti i da piju dosta tečnosti.

- Preduzimajte dodatne mere opreza ako radite ili ste van kuće. Kada je to moguće veće aktivnosti pomerite za rano jutro ili veče - navodi se u preporuci za Dalas u Teksasu, gde meteorolozi predviđaju da će temperatura dostići 44,5 stepeni Celzijusa, navodi Glas Amerike.

Rekordne temperature očekuju se širom Teksasa, Luizijane i Arkanzasa, saopštila je Nacionalna meteorološka služba, uz upozorenje da će jedan od rizika za javno zdravlje biti i zagađenje vazduha tokom talasa vrućina.

Naime, zagađenje od elektro-mreže može se udvostručiti kada trafostanice rade punom parom na visokim temperaturama.

U oblasti Nove Engleske ispuštanje ugljen dioksida povećano je sinoć na 123 metričke tone po satu, nakon što je ranije tokom dana stopa iznosila 58 tona. U Teksasu trafostanice takođe rade punom parom zbog ekstremne vrućine.

U Njujorku su zbog visokih temperatura otvoreni centri za rashlađivanje u bibliotekama i drugim zgradama, da bi se pomoglo građanima koji nemaju klima uređaje.

Očekuje se da će temperatura u tom gradu premašiti 37 stepeni Celzijusa.

Talas vrućina zahvatio je i Evropu, u čijim delovima besne brojni požari, a naučnici upozoravaju da će ekstremne vremenske prilike biti sve učestalije zbog klimatskih promena.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike