Potpisan sporazum za izvoz žita: Posle Ukrajine i Rusija se složila sa uslovima!

22.07.2022

14:24

0

Autor: 24sedam

Šojgu je svojim potpisom potvrdio da je Moskva saglasana sa stavkama sporazuma

Potpisan sporazum za izvoz žita: Posle Ukrajine i Rusija se složila sa uslovima!
Akar i Šojgu - Copyright Profimedia

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu potpisao je u Turskoj sporazum o izvozu žita iz Ukrajine.

Ukrajina, Turska i Ujedinjene nacije takođe su ranije potpisale istu verziju sporazuma.

Dokument su potpisali ministar infrastrukture Ukrajine Aleksandar Kurbakov, ministar odbrane Turske Hulusi Akar i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

Prethodno je izvor koji je upoznat s pregovorima koji se vode u Turskoj o izvozu žita iz Ukrajine za Sputnjik izjavio da će bezbedan koridor za prolaz brodova sa ukrajinskim žitom preko Crnog mora početi da radi narednih nedelja, garancije su dobijene.

Sporazum bi trebalo da odblokira izvoz ukrajinskih žitarica koje leže na skladištima zbog blokade crnomorskih luka i olakša izvoz ruskih žitarica i veštačkog đubriva.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i generalni sekretar UN Antonio Gutereš, kao i predstavnici Ukrajine i Rusije, učestvovali su na ceremoniji potpisivanja u palati Dolmabahče u Istanbulu.

Profimedia
Hulusi Akar i Sergej Šojgu

Ukrajina je ranije poručila kako neće potpisati direktan sporazum Rusijom, pojasnivši da će obe zemlje potpisati identičan sporazum, ali ne jedna sa drugom, nego obe sa Truskom i Ujedinjenim nacijama.

Gutereš je na otvaranju ceremonije pohvalio Kijev i Moskvu što su pristali da nađu kompromisno rešenje.

- Danas postoji svetionik na Crnom moru. Svetionik nade. Svetionik mogućnosti. Svetionik olakšanja u svetu kome je potreban više nego ikad. Veliko hvala predstavnicima Ruske Federacije i Ukrajine. Prevazišli ste prepreke i ostavili po strani razlike da biste utrli put za inicijativu koja će služiti zajedničkim interesima svih - rekao je.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike