Stvaranje nove raspodele moći u svetu: Dok Rusija napreduje, EU poručuje građanima da se ne kupaju i da konzumiraju toplo pivo i drogu

22.07.2022

19:16

1

Autor: Milan Ivanić

Sankcije protiv Rusije zaista daju rezultate: vlade širom EU su počele da padaju, cene vrtoglavo skaču, a najviše ispaštaju njihovi građani

Stvaranje nove raspodele moći u svetu: Dok Rusija napreduje, EU poručuje građanima da se ne kupaju i da konzumiraju toplo pivo i drogu
rat - Copyright Profimedia AP/Susan Walsh/Leon Neal/Francois Mori/Lisa Leutner/Ronald Zak/Markus Schreiber

Paralelno sa specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini, na globalnom nivou se odvija pravi rat protiv Rusije koji predvode Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici. Dok ruska vojska, korak po korak, ostvaruje sve veće uspehe, Zapad pokušava sankcijama da uruši ekonomiju Rusije. Ipak, jedino u čemu su uspešni jeste slabljenje svog ekonomskog sitema i uništavanje standarda sopstvenih građana.

Sankcije protiv Rusije, na kojima najviše insistira Vašington, a njegove verne sluge iz Evrope ga slepo prate, zaista daju rezultate: vlade širom EU su počele da padaju, cene vrtoglavo skaču, a najviše ispaštaju njihovi građani. Što je najzanimljivije, sve je tek počelo, a tek nas očekuje zima...

AP Photo/Dmitry Lovetsky
 

Ipak, naređenje iz Vašingtona je jasno: “Sankcije protiv Rusije moraju se nastaviti”, a lideri zemalja članica EU, kojima je američki interes iznad interesa sopstvenih građana, spremni su da izvrše sva naređenja iz Bele kuće po svaku cenu. 

Toplo pivo i droga kao oružje protiv Rusije

I zaista, kada se kaže “po svaku cenu”, to je stvarno tako. Ministarstvo za zaštitu klime i energetiku Austrije nedavno je objavilo preporuke, zbog mogućnosti nestašica gasa, u kojima građane savetuje kako da štede energiju, između ostalog i podizanjem temperature u frižiderima. Austrijancima je takođe savetovano da se ne kupaju, već tuširaju, jer "puna kada zahteva od 80 do 120 litara ugrejane vode, a kod tuširanja se troši samo 20-50 litara". Sve ostalo bi značilo podršku Rusiji.

Suštinski, austijska vlada je svojim građanima poručila da, zarad interesa zapadnjačkih globalističkih elita, piju toplo pivo i ne održavaju ličnu higijenu. Ukoliko tu žrtvu nisu spremni da podnesu, svrstavaju se na stranu “zle Rusije”, koja, kako je i ruski predsednik Vladimir Putin rekao, želi da stavi tačku na globalistički novi svetski poredak.

 

 

Predlozi za uspešnu borbu protiv Moskve nisu stali samo na preporuci da se smanji kupanje. Austrijski kancelar i predsednik Austrijske narodne partije Karl Nehamer ranije je izjavio da će bez adekvatnih mera evropskih činovnika protiv inflacije koja je u porastu jedini izlaz biti samo alkohol ili droga.

- Cene rastu, inflacija je i apsurdno visok nivo troškova za energiju, a mi moramo da preduzmemo mere na takav način da ne podstičemo inflaciju, već da pokušamo da je suzbijemo zajednički snagama sa Evropskom unijom. Ako nastavimo u istom duhu onda ćete imati samo dva rešenje: alkohol ili drogu. Mislim da je alkohol donekle u redu koristiti – rekao je on.

Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner
 

Karte su, dakle, podeljene. S jedne strane je Rusija, koja, zajedno sa ostalim slobodarskim zemljama, pokušava da stavi tačku na nepravedni, neokolonijalni globalistički novi svetski poredak koji već nekoliko decenija izaziva krize, ratove i siromaštvo u svetu. S druge strane su globalističke elite, čiji predstavnici kao vid borbe za održavanje statusa kvo predlažu svojim građanima da se ne kupaju i da zaborave surovu stvarnost konzumiranjem toplog alkohola i droga.

SAD ruše nemačku ekonomiju

Posebno je zanimljiva uloga najveće ekonomije unutar EU koja najviše i trpi – Nemačke. Za sada Berlin slepo sledi američka naređenja, što je donekle i razumljivo, s obzirom na to da je Nemačka još od kraja Drugog svetskog rata praktično okupirana država u kojoj je stacioniran najveći broj pripadnika američkih jedinica u Evropi. Ipak, koliko god okupirani bili, građani Nemačke jasno mogu da vide kuda ih vode sankcije koje su njihove političke elite uvele Rusiji. 

Tanjug/AP Photo/Dmitry Lovetsky
 

Uništavanje nemačke ekonomije, naravno, ne odgovara Nemcima, Moskvi ne smeta, ali nekome drugom veoma koristi. To je pre nekoliko godina dobro objasnio vodeći američki stručnjak za geopolitiku Džordž Fridman.

- Iskonski interes SAD, zbog kojeg smo vekovima vodili ratove – Prvi i Drugi svetski rat i Hladni rat, bio je odnos između Nemačke i Rusije, jer bi ujedinjene one bile jedina sila koja bi mogla da nam bude pretnja. Naš glavni zadatak je bio da ne dođe do takvog saveza – rekao je on i dodao:

- Za SAD, iskonski strah je da se nemački kapital i tehnologije i ruski prirodni resursi i radna snaga ne spoje. To je jedina kombinacija koja je vekovima uterivala strah u kosti SAD. 

Da li će i kada Nemci shvatiti da ih Amerikanci iskorišćavaju i uništavaju zarad sopstvene koristi, ostaje da se vidi.

Sankcije protiv Rusije stvorile haos u EU

S druge strane, stanovništvo drugih članica EU, ma koliko im mozgovi bili isprani brutalnom propagandom masovnih medija, ipak osećaju da nešto nije u redu.

Vlada Borisa Džonsona, koji je bio jedan od najvećih zagovornika sankcija Rusiji, pala je kao kula od karata

Tolga Akmen/Pool via AP
 

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova tada je rekla da je upravo Džonson kovač sopstvenog pada.

- Predali su ga njegovi saborci - naglasila je Zaharova.

Prema njenim rečima, Džonsonov pad je simptom propadanja Zapada, koji razdire politička, ideološka i ekonomska kriza.

- Pouka priče je - ne pokušavajte da uništite Rusiju. Možete slomiti zube o nju i onda se zadaviti njima - rekla je Zaharova.

Nedugo posle britanske, pala je i italijanska vlada. Ostavka premijera Italije Marija Dragija označava kulminaciju višenedeljnih tenzija unutar rascepkane italijanske koalicije i skoro sigurno će dovesti do prevremenih izbora ove jeseni, što bi Italiju gurnulo u višemesečne potrese.

Slično prolaze i ostali političari sa Zapada, otkako su odlučili da, zarad američkih interesa, gaze prava svojih građana i uništavaju ekonomiju sopstvenih zemalja.

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
 

Prvi koji je osetio udarac na svojoj koži jeste francuski predsednik Emanuel Makron, koji je ponovo izglasan za funkciju, ali se nezadovoljan narod samo nekoliko nedelja kasnije predomislio i na parlamentarnim izborima on je ostao bez većine koja mu je bila potrebna da bi bez problema sproveo planirane reforme. 

Status i moć Makrona zauvek su poljuljani, a politička javnost je takav rezultat parlamentarnih izbora okarakterisala kao "moralni neuspeh onih koji su svima držali predavanje".

AP Photo/Thibault Camus
 

U Holandiji je došlo do nereda kada su se poljoprivrednici pobunili zbog radikalnog smanjena stočnog fonda sa ciljem da se smanje emisije azota. Naravno, odluke holandske vlade, sasvim “slučajno”, odgovaraju multinacionalnim kompanijama, a štete malim poljoprivrednicima. Zato su farmeri traktorima danima blokirali puteve, dok su rafovi prodavnica bili prazni, što je stvorilo paniku među građanima. Odgovor vlade je bio brutalan: policija je u nekoliko navrata čak i pucala na nenaoružane farmere koji su se borili za svoja prava.

Treba li napomenuti da je holandski premijer Mark Rute bio jedan od najglasnijih zagovornika sankcija Rusiji i slanja teškog naoružanja Ukrajini?

Nova raspodela moći u svetu

Po svemu sudeći, Evropu, ali i ceo svet, očekuje duga zima, u kojoj može doći do ogromnih promena na globalnom planu. Rusku specijalnu vojnu operaciju denacifikacije, sasvim sigurno niko više ne može da zaustavi, a građane doskoro moćnih zemlja Evrope čeka suočavanje sa surovom istinom: SAD i njeni saveznici više nisu najmoćnija sila na svetu. 

Moć Zapada, koji se vekovima na najbrutalniji način bogatio na račun ostalih delova sveta, drastično je opala. Naše generacije prisustvuju velikim globalnim pomeranjima u kojima se stvara nova raspodela moći u svetu. Rađa se novi poredak i sasvim je sigurno da će ovaj period jednog dana u istoriji biti opisan kao vreme promena i konačne propasti Zapada.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike