Postignut sporazum o izvozu žita! Ukrajina: Ne potpisujemo ništa sa Rusijom!

22.07.2022

12:23

0

Savetnik šefa kancelarije Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak izjavio je da Kijev i Moskva potpisu identične, ali odvojene sporazume sa Turskom i Ujedinjenim nacijama

Postignut sporazum o izvozu žita! Ukrajina: Ne potpisujemo ništa sa Rusijom!
Ilustracija - Copyright Pixabay

Ukrajinska strana potpisala je svoj deo „prehrambenog sporazuma“ s Turskom i Ujedinjenim nacijama, prenose ukrajinski mediji.

- Ukrajina, Turska i Ujedinjene nacije potpisali su sporazum o izvozu žita. Dokument su potpisali ministar infrastrukture Ukrajine Aleksandar Kurbakov, ministar odbrane Turske Hulusi Akar i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš - navedeno je u saopštenju.

Savetnik šefa kancelarije Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak izjavio je da Ukrajina neće potpisivati „prehrambeni sporazum“ s Rusijom, nego da će Moskva i Kijev potpisati odvojene sporazume sa Turskom i Ujedinjenim nacijama.

- Ukrajina ne potpisuje nikakve dokumente s Rusijom. Potpisujemo sporazum s Turskom i Ujedinjenim nacijama i ne preuzimamo na sebe obaveze prema njima (Rusiji). Rusija potpisuje identičan sporazum s Turskom i Ujedinjenim nacijama - napisao je Podoljak na Tviteru.

Prema njegovim rečima, Rusija neće pratiti brodove i neće imati predstavnike u ukrajinskim lukama.

Sergei Kholodilin/BelTA Pool Photo via AP
Mihail Podoljak

- Sve inspekcije transportnih brodova će voditi zajedničke grupe u turskim vodama, u slučaju da to bude neophodno - dodao je Podoljak.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da je ministar odbrane Sergej Šojgu otputovao u Tursku gde se danas očekuje potpisivanje sporazuma o izvozu žita iz Ukrajine.

- Da, možemo da potvrdimo da je ministar odbrane Šojgu otputovao u Tursku. Možemo da potvrdimo i da se za danas priprema potpisivanje sporazuma. Ali, hajde da sačekamo. Nećemo unapred da govorimo o tome - rekao je Peskov novinarima i dodao da se tek po potpisivanju sporazuma može detaljnije objašnjavati njegov sadržaj.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike