Sezona "cveta" u Grčkoj, ali i korona: Halkidiki i Tasos najkritičniji, za sada bez mera!

19.07.2022

19:44

0

Na dnevnom nivou na teritoriji cele zemlje ukupno je od 20.000 do 25.000 zaraženih

Sezona "cveta" u Grčkoj, ali i korona: Halkidiki i Tasos najkritičniji, za sada bez mera!
profimedia-0698976254 - Copyright Profimedia

U Grčkoj raste broj zaraženih koronavirusom, ali to ne utiče na turističku sezonu, posebno kada je reč o popularnim letovalištima za srpske turiste, rekla je danas za Tanjug vlasnica turističke agencije Nikana u Grčkoj, Ana Nikolić.


Ona je dodala da se, prema informacijama koje je dobila od grčkih zvaničnika, ne očekuje uvođenje bilo kakvih kovid mera.

- Korona u Grčkoj već neko vreme pokazuje nešto više brojke, na dnevnom nivou na teritoriji cele zemlje ukupno je od 20.000 do 25.000 zaraženih. Grci oduvek testiraju zaista veliki broj ljudi, testiraju sve kontakte tako da se dnevno testira više od 100.000 ljudi - rekla je Nikolić.

Ona je dodala da zaraženih ima na popularnim letovalištima Halkidikiju i Tasosu.

Istakla je da trenutno ne postoje nikakve obavezne mere i da, kako je čula od grčkih zvaničnika, nisu ni u planu.

Nikolić je kazala da pojavljivanje novog soja omikrona u Evropi, kao i uopšte porast broja zaraženih, nije uticao na turističku sezonu, i da je poseta ove godine oborila sve rekorde, već u julu.

- Mislim da su turisti zaista željni letovanja i mora, tako da za ovaj jul posebno kažu da će oboriti sve rekorde do sada po posećenosti. Zaista se malo priča o koroni, a ono što može da se primeti je da u poslednjih desetak dana lokalci, odnosno meštani više nose maske u zatvorenim prostorima, u supermarketima, što na početku leta nije bio slučaj. Atmosfera je takva da nikada ne biste mogli da kažete da je korona i dalje tu - rekla je Nikolićeva.

Što se tiče rezervacija za one koji tek planiraju letovanje u Grčkoj, Nikolićeva kaže da još uvek mogu da se pronađu slobodna mesta, ali i da je posećenost prevazišla sva očekivanja, pa pronalaženje smeštaja "nije baš lako".

- Još uvek može da se ponešto pronađe, ali dosta je velika popunjenost. Predsednici Udruženja hotelijera, i Tasosa i Halkidikija konkretno, su rekli da je popunjenost na Tasosu nekih 90 odsto sada, a na Halkidikiju 80 odsto, i očekuje se da popunjenost u avgustu bude 100 odsto - rekla je Nikolićeva.

Ona je kazala da je rast cena najprimetniji kada je reč o popularnom jelu giros i maslinovom ulju.

- Ono što je sigurno skočilo jeste cena girosa. Prošle godine je bila oko 3,5 evra sada je četiri evra. Maslinovo ulje je bilo prošle pet evra za litar, sada je šest, negde sedam evra. Najprimetnija razlika u ceni je kod ulja i girosa - kazala je Nikolićeva.

Ona je dodala da je sve poskupelo između 10 i 15 odsto, ističući posebno cene u supermarketima.

Nikolićeva je kazala da su cene smeštaja bile na nivou 2019. za rezervacije do maja ove godine, ali da su nakon poskupljenja struje neki vlasnici odlučili da za oko 10 odsto podignu cene.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike