Prognoze nisu sjajne: Tviter misli da drži sve konce u rukama u slučaju protiv Maska, ali bi i dalje mogao da bude uništen

21.07.2022

07:15

0

Ishod pravnog postupka koji je pokrenula kompanija u čijem je vlasništvu poznata onlajn platforma mogao bi u skoro svakom scenariju da bude loš po nju

Prognoze nisu sjajne: Tviter misli da drži sve konce u rukama u slučaju protiv Maska, ali bi i dalje mogao da bude uništen
Tviter Ilona Maska - Copyright Profimedia

Najbogatiji čovek na svetu Ilon Mask prvo je želeo da kupi Tviter, ali nije bilo jasno da li će kompanija biti zainteresovana za to. Nedugo zatim dve strane su se složile i potpisale ugovor o kupovini vredan 44 milijarde dolara. Sada Mask želi da poništi sporazum, a Tviter ga je, u nameri da ga u tome spreči, tužio.

Manje od tri meseca nakon što su Mask i Tviter pristali na višemilionsku kupovinu, sud će odlučiti o sudbini potpisanog ugovora. Bez obzira na ishod slučaja, izgleda da je jedna stvar izvesna: Tviter će morati da nastavi da se suočava sa neizvesnostima u poslovanju i među zaposlenima zbog drame sa Maskom.

Mask je pretprošle sedmice odlučio da raskine ugovor, navodeći da je Tviter prekršio sporazum jer mu nije dostavio podatke za koje kaže da su mu potrebni kako bi procenio broj botova i lažnih naloga na platformi.

Prošle nedelje Tviter je uzvratio tužbom na 60 stranica u kojoj optužuje Maska za kršenje sporazuma i nastoji da ga primora da ispuni dogovor.

Mnogi stručnjaci slažu se da Tviter ima jači pravni argument. U tužbi se tvrdi da, s obzirom na to da nema očiglednih problema sa regulatornim odobrenjem i saradnjom od strane same kompanije, Mask nema osnova da odustane od sporazuma.

Ali mogući jači pravni argument ne znači nužno da Tviter čvrsto stoji na svojim nogama na drugim poljima. Kompanija je već pokušavala da poveća broj reklama i bazu korisnika pre nego što se Mask uključio u priču. Kao i druge tehnološke kompanije, i on pokušava da smanji troškove usred nagle inflacije i straha od recesije.

Profimedia
 

Podnevši tužbu, kompanija je ušla u pravnu bitku sa najbogatijim čovekom na svetu, rizikujući da se ona razvuče i da traje mesecima. Zato je Tviter podneo zahtev za ubrzani tretman slučaja, zahtevajući četvorodnevno suđenje u septembru.

Na kraju je prekjuče saopšteno da bi sudski proces trebalo da počne u oktobru, pošto pokušaji šefa "Tesle" da odloži suđenje nisu urodili plodom, a sudija suda Ketlin Makormak u Delaveru donela je presudu o ubrzanom petodnevnom suđenju.

Šta bi moglo da se desi na sudu?

Ako pobedi, Tviter bi mogao efikasno da primora milijardera - koji je, prema žalbi, više puta omalovažavao „Tviter i njegovo osoblje“ - da postane novi vlasnik kompanije.

Taj potez kompanije začudio je mnoge, posebno nakon što su korisnici Tvitera i zaposleni izrazili zabrinutost zbog Maska kao vlasnika, ali kako cena ugovora od 54,20 dolara po akciji predstavlja ogromnu premiju u odnosu na trenutnu cenu akcija, odbor Tvitera ima obavezu prema akcionarima da pokuša da dovrši dogovor ili barem da izvučete što više novca od Maska. I jedini način na koji će sud presuditi u njegovu korist jeste ako Tviter pokaže da ulaže napore da se na adekvatan način ispuni sporazum.

Tviter bi alternativno mogao da pregovara o manjoj svoti ili da se nagodi sa milijarderom i dozvoli mu da raskine ugovor, nadajući se da njegovi akcionari neće negodovati zbog toga.

Youtube/TED
Ilon Mask

Osim toga, Mask bi mogao i da pobedi na sudu, posle čega bi Tviter ostao bez ičega. Sa ovim sporazumom ili bez njega Mask ostaje jedan od najvećih akcionara Tvitera, ali i to bi moglo da se promeni ako odluči da opere ruke od kompanije, što bi moglo da pokrene talas povlačenja među ostalim akcionarima.

U međuvremenu, rukovodstvo kompanije je rastrojeno, a zaposleni demoralisani, dok korisnici, oglašivači i akcionari ne znaju kakva će biti budućnost ove platforme.

- Teško je zamisliti da će kompanija uspeti da se izvuče i nastavi napred bez obzira na ishod suđenja - rekao je Karl Tobijas, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Ričmondu.

Mask nije direktno komentarisao tužbu, ali je nedugo nakon što je podneta tvitovao: „O, ironije li“.

Pripremanje za haotičnu pravnu bitku

U pismu u kom traži raskid ugovora Maskov pravni tim je nagovestio njegove argumente u slučaju. Pored milijarderovih tvrdnji da Tviter nije ispunio svoje obaveze da mu dostavi informacije, u pismu se navodi da su javne izjave kompanije da lažni i neželjeni nalozi čine oko pet odsto njenih aktivnih korisnika lažne ili obmanjujuće.

- Ono što on ovde izgleda želi jeste izlazna karta, da jednostavno prekine vožnju i izvuče se bez posledica - kazao je za Si-En-En Erik Tali, profesor korporativnog prava na Pravnom fakultetu Kolumbije, dodajući da je te argumente možda teško izneti na sudu.

AP Photo/Gregory Bull
 

Konkretno, Maskova tvrdnja da se oslanjao na obmanjujuće javne izjave Tvitera o botovima kada je sklapao dogovor „u suprotnosti je sa njegovim ponašanju koje je dovelo do sklapanja ugovora“, rekao je Tali.

Tviter je to naveo u svojoj tužbi, ukazujući na Maskove javne izjave o želji da kupi kompaniju kako bi mogao da „pobedi botove“. U suštini, Mask ne može da tvrdi da nije znao za Tviterove botove kada je eksplicitno rekao da je to bio njegov razlog za kupovinu kompanije.

U Tviterovoj žalbi takođe se navodi da je 9. aprila, na dan kada je Mask rekao da želi da kupi Tviter umesto da se pridruži njegovom odboru, milijarder poslao poruku predsedniku odbora kompanije Bretu Tejloru.

U tom tekstu Mask je navodno rekao da je „čišćenje lažnih korisnika“ sa platforme moralo da se obavi u kontekstu privatne kompanije jer je verovao da će to „učiniti da brojke izgledaju manje strašno“.

U tužbi kompanija odbacuje navode da je odbijala da podeli informacije sa Maskom. Pored toga što su mu predali niz podataka o tvitovima na platformi i „detaljan rezime“ procesa za merenje broja botova, predstavnici Tvitera su takođe održali više sastanaka sa Maskovim timom i ostavili prostor za nove susrete, što je Mask odbio ili ignorisao, navodi se u pritužbi.

Pravni stručnjaci primećuju da originalni ugovor o kupovini daje Tviteru značajan prostor da utvrdi da li su zahtevi za pristup informacijama „razumni“ i vezani za okončanje sporazuma, kao i da ih odbije ako bi mogli da naškode konkurentnosti kompanije.

Hannibal Hanschke/Pool via AP
Ilon Mask

Mask, sa druge strane, tvrdi da je Tviter prekršio sporazum o normalnom poslovanju otpustivši dva rukovodioca i najavivši otpuštanje dela svog tima za zapošljavanje. Tviter je, međutim, u svojoj žalbi naveo da je, iako je Mask tražio odredbu kojom se od kompanije zahteva da obezbedi njegovu saglasnost pre nego što izvrši takve promene u svojoj radnoj snazi, „uspešno izvršio tu odredbu pre potpisivanja“ sporazuma.

Štaviše, Tviter navodi da je pokušao da uvede programe zadržavanja zaposlenih, ali da je Mask sprečio njihovo usvajanje.

Mask će u velikoj meri snositi teret dokazivanja da se nije jednostavno "probudio sa ogromnim finansijskim mamurlukom" i da njegove tvrdnje nisu izgovor za izlazak iz sporazuma, smatra Tali.

- Biće to veoma haotična parnica - rekao je Kenet Henderson, partner advokatske firme „Brajan Kejv Lejton Pejzner“.

Tviter ima pravnu prednost, ali vreme nije na njegovoj strani

Sud će tokom procesa ispitati da li je došlo do kršenja ugovora, bilo od strane Maska ili Tvitera. Ako stane na stranu Maska i otkrije da je Tviter prekršio dogovor, to bi moglo da dozvoli milijarderu da se izvuče i potencijalno tuži kompaniju za odštetu, kažu stručnjaci.

Profimedia
 

Sa druge strane, ukoliko sud stane na stranu Tvitera i utvrdi da Maskovi pokušaji da raskine ugovor predstavljaju kršenje dogovora, Tviter će imati pravo da traži od suda, kao što to čini u svojoj tužbi, pravni lek u okviru kog bi Masku to bilo zabranjeno, što bi ga primoralo da zaključi posao i postane novi vlasnik kompanije.

Iako su specifične klauzule o obavezama često uključene u velike korporativne ugovore o akviziciji, one ne moraju da se izvršavaju, što znači da će sud imati ograničen presedan na koji će se osloniti u proceni slučaja između Tvitera i Maska, kaže Henderson.

Postoji određena javna debata o tome da li će sud u Delaveru, gde je slučaj pokrenut, biti voljan da zahteva konkretno ispunjenje obaveza iz ugovora u ovom slučaju, s obzirom na Maskovu nepredvidivu prirodu i mogućnost da se možda neće pridržavati odluke.

- Sudovi u Delaveru, sudovi širom sveta, veoma su zabrinuti zbog donošenja odluke ili izdavanja naloga koji se onda ignoriše. To se loše odražava na sud - rekla je za Si-En-Bi-Si Kerolajn Berger, bivša vicekancelarka Kancelarijskog suda u Delveru.

Ipak, Tali je istakao da ne misli da bi sud odbio da naredi takav pravni lek ukoliko utvrdi da Maskov pokušaj da odustane od kupovine krši dogovor.

- Sud generalno nije trepnuo u slučajevima kada je ugovor bio potpisan, a onda se kupac pokajao i pokušao da odustane. Jedino što možemo da preduzmemo kao pravosudni sistem jeste da omogućimo finalizovanje ugovora, tako da smo spremni da uradimo to - rekao je Tali.

AP Photo/Kiichiro Sato, File
Ilon Mask

Takav potez mogao bi da dovede do potpuno novog stanja neizvesnosti za Tviter. Ako bi Mask ispunio nalog za okončanje posla, akcionari bi dobili isplatu, ali kompanija bi, zajedno sa svojim zaposlenima i kupcima, bila ostavljena u rukama vlasnika koji je rekao da to ne želi i koji je ranije izjavio da planira da revidira ključne aspekte u funkcionisanju Tvitera.

Malo je verovatno da će čak i neko sa toliko novca kao Mask jednostavno ignorisati ovakvu sudsku presudu. Ukoliko bi ipak to uradio i nastavio da krši svoje obaveze iz sporazuma, sud bi mogao da pokuša sa ekstremnijim merama, kao što je potencijalna zaplena imovine, poput „Teslinih“ akcija, da bi ga naterao da se povinuje.

Možda najbolje čemu se Tviter može nadati, ako mu slučaj ide u prilog, jeste da Mask pristane na pozamašnu nagodbu kako bi izbegao da mu sud naloži da preuzme kompaniju koju više ne želi i da to učini što je pre moguće kako bi se neizvesna situacija razrešila.

- Teško je zamisliti da je presuda prisiliti Ilona da kupi Tviter, čak i kada bi sud bio voljan da to uradi, s obzirom na sve što se izdešavalo - rekao je Tobijas.

U prvobitnom sporazumu Tviter i Mask su naveli milijardu dolara kao naknadu u slučaju raskida, ali s obzirom na okolnosti, neki kažu da će kompanija verovatno hteti veću isplatu.

AP Photo/Gregory Bull
 

- Tviter ne mora nužno da vodi parnicu da bi isterao sve do kraja i dobio sudski nalog kojim se Mask primorava da ispuni stavke iz ugovore. Oni se spore oko dovođenja Tvitera do najpovoljnije tačke za kompaniju izvlačenjem što veće količine novca od Maska - rekao je Henderson.

Još jedan od signala da će Tviter najverovatnije pristati na nagodbu jeste to što vreme nije na njegovoj strani.

- Moj osećaj je da Tviter ima bolju pravnu poziciju - rekao je Henderson, ali i dodao da Tviter ne može da pobedi u ratu iscrpljivanja.

- Tviter, za početak, nije u sjajnoj formi. Opstaje pod pritiskom potpune neizvesnosti u pogledu toga šta će se desiti. Već sada je oslabljen i postavlja se pitanje: koliko može da traje? - zaključio je Henderson.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike