SZO poziva zemlje Evrope da vrate maske: Potrebno uvesti mere, primećen rastući talas korone!

19.07.2022

12:09

0

Regionalni direktor SZO za Evropu, Hans Kluge, pozvao je zemlje da odmah preduzmu mere kako bi izbeglo preopterećenje zdravstvenih sistema

SZO poziva zemlje Evrope da vrate maske: Potrebno uvesti mere, primećen rastući talas korone!
mladi maske ulica - Copyright Pixabay

Sa ogrankom omikron soja koronavirusa koji predvodi rastući talas infekcija u Evropi, zemlje treba da ubrzaju prihvatanje vakcina i vrate mere kao što je nošenje maski, kako bi se izbegla strožija ograničenja, jer se približavaju jesen i zima, upozorila je danas Svetska zdravstvena organizacija.

Regionalni direktor SZO za Evropu, Hans Kluge, u intervjuu za Rojters pozvao je zemlje da odmah preduzmu mere kako bi izbeglo preopterećenje zdravstvenih sistema, jer se sve više širi podsoj omikrona, BA.5.

Blizu tri miliona novih slučajeva koronavirusa registrovano je u evropskom regionu prošle nedelje, što je činilo skoro polovinu svih novih slučajeva u svetu.

Profimedia
 

Kako je rekao Kluge, stope hospitalizacije udvostručene su u istom periodu, a blizu 3.000 ljudi premine od posledica koronavirusa svake nedelje.

- Postoji porast slučajeva u društvu koje funkcioniše gotovo kao i ranije - poručio je on, naglašavajući potrebu za takozvanim stabilizatorima pandemije, kao što je druga buster doza vakcine, kao i promocija nošenja maski.

Dominic Lipinski/PA via AP
 

Kako je upozorio, ovi stabilizatori moraju da se primene kako bi se izbegle mnogo strože mere.

- Mislim da društvo nije spremno za naređena zatvaranja - ukazao je Kluge.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike