Burni život Saifa Gadafija: Nekadašnji plejboj želi da postane predsednik, a ovako ga je izdao najbliži saradnik

21.07.2022

19:23

0

Autor: N. Pavlović

Mejlovi i dokumenti otkrivaju kakav život je vodio u Londonu

Burni život Saifa Gadafija: Nekadašnji plejboj želi da postane predsednik, a ovako ga je izdao najbliži saradnik
saif-gadafi - Copyright AP Photo/Dario Lopez-Mills, FIle

Organizator je rekao da je to bila najbolja zabava koju su ikada imali u "Punta del Esteu", glamuroznom rizortu na obali Urugvaja.

Svom klijentu je ponudio ozvučenje, di-džeja, dekoratere, vatromet i gole manekenke koje bi plivale u bazenu. Klijent, tzv. fikser, blizak vladarima Libije, odbio je vatromet.

Organizatoru je dao 34.300 dolara, a zatražio je da se svakog dana donese pečeno jagnje na zabavu koja se održavala od 30. decembra 2006. do 7. januara 2007. godine. Kako je tada rekao, pridružiće mu se sunarodnici iz Libije, kao i njegov šef, Saif al Islam Gadafi, koji je trebalo da doleti iz Južne Afrike.

Profimedia
 

Saif je imao povoda za slavlje. Bio je naslednik svog oca Muamera Gadafija, libijskog vođe, a u međunarodnim krugovima je bio prihvatljiv. Vodio je pregovore sa Velikom Britanijom zbog bombaškog napada na avion koji je 1988. godine eksplodirao iznad škotskog Lokerbija. (Bomba je bila podmetnuta u letelici, a tom prilikom su poginuli 243 putnika i 16 članova osoblja. Gadafi je naposletku predao dvojicu Libijaca osumnjičenih za bombaški napad, a porodicama žrtava je isplatio odštetu.)

Svetski ekonomski forum ga je nazvao "mladim globalnim liderom", a u slobodno vreme je pohađao doktorske studije na Londonskoj školi ekonomije.

"Gardijan" je došao u posed niza njegovih mejlova i dokumenata koji otkrivaju kakav je život vodio u Britaniji.

Dobra vremena su prekinuta kada je Gadafi svrgnut sa vlasti i brutalno ubijen, a Saif je potom nestao iz javnosti.

Profimedia
Muamer Gadafi

Deset godina kasnije, Saif je izašao iz anonimnosti, odeven u berbersku odeću, a u gradu Zintanu je objavio da će se kandidovati za predsednika. 

Nakon Gadafijeve smrti, Libija se pretvorila u pakao. Vlast nikada više nije uspostavljena, ali su se zato ponovo pojavile pijace robova. Frakcija je toliko da ne mogu da se dogovore, ali se smatra da će Saif moći da dobije značajan broj glasova.

- Morate polako da se vratite, polako. Kao striptiz - poručio je Saif prošlog novembra kada je najavio kampanju.

Na današnji dan Libija se pretvorila u pakao: Ovako su izgledali poslednji trenuci Muamera Gadafija

Međutim, njega i dalje čeka suđenje pred Međunarodnim sudom pravde zbog zločina protiv čovečnosti. Sumnjiči se da je odgovoran za ubistva i progone koje su počinile bezbednosne snage pod njegovim vođstvom.

Libyan High National Elections Commission via AP, File
Saif predaje kandidaturu za izbore

Imao svoju svitu

Kada se Saif preselio u London 2002. godine, dodeljen mu je tim ljudi koji su rukovodili njegovim poslovima.

Administrativne stvari je obavljala Libijska kompanija za strana ulaganja (LFIC) u Londonu, a za druge aktivnosti je bila zadužena grupa mladih Libijaca, uključujući i Fajsala Zuvavija, koji je u to vreme bio član Fudbalske federacije Libije.

 

 

Urugvaj je bio samo jedna stanica za njihove raskalašne ekskurzije. Zuvavi je obezbeđivao jahte na Mediteranu, klubove na Karibima, privatne avione i kolgerle.

Saifov početni zahtev je bio da mu se nađe stan u londonskoj Belgraviji, ali je ubrzo proširio svoje želje. Tražio je još stanova, batlera, vozača i lično obezbeđenje. "Fikser" je plaćao troškove, uključujući kiriju, i vodio Saifovu kancelariju u Libiji.

Kako je naveo, Saifa je vodio na brifinge sa pripadnicima MI6 koji su brinuli o njegovoj ličnoj bezbednosti. Gadafije sin se takođe sastajao sa vladinim zvaničnicima.

Godine 2003, nakon dugih pregovora je najavio da će Libija prihvatiti odgovornost za bombaški napad u Lokerbiju i isplatiti 2,7 milijardi dolara kompenzacije porodicama stradalih.

Saif se posle zainteresovao za rano oslobađanje Abdelbaseta al Megrahija, osuđenog bombaša, odgovornog za događaj u Lokerbiju, kome je tada dijagnostikovan rak prostate. Škotski zakon je dozvoljavao da se zatvorenici, kojima je ostalo manje od tri meseca života, puste na slobodu. Vlasti su odlučile da pregledaju zatvorenika. Saif je 24. jula 2009. dobio mejl od londonske doktorke onkologije Karol Sikora, koja je rekla da prognoze nisu dobre. Škotske vlasti su prihvatile te prognoze.

Kako pokazuju mejlovi, Zuvavi je unajmio jahtu za Krf u avgustu 2009. godine. Tamo se Saif, navodno, sastao sa Piterom Mendelsonom, najvišim članom kabineta tadašnjeg premijera Gordona Brauna, a prenoćio je u vili Džejkoba Rotšilda. Sa Mendelsonom se sastao u izdvojenom delu bašte gde je potegao pitanje Al Megrahija.

Profimedia
 

Danas, Mendelson poriče da ga je iko zamolio da deluje u tom slučaju, preneo je "Gardijan".

U svakom slučaju, u avgustu 2009. Al Megrahi je oslobođen kako bi poslednje dane proveo u Libiji.

Tigrovi, prostitutke i Gilejn Maksvel

Prema jednom dokumentu, Saif je, navodno, poslao pismo Sajmonu Mekdonaldu, Braunovom savetniku za spoljnu politiku, zahvaljujući mu na podršci u oslobađanju Al Megrahija.

- Koliko znam, ja sam bio jedina osoba iz britanske vlade sa kojom je Saif sarađivao, bio je to siguran kanal, ja i Saif al Islam - rekao je Mekdonald.

Saifa je opisao kao čoveka koji je odlično govorio engleski jezik, a posetio je i njegovu farmu nadomak Tripolija, gde je video belog tigra u jednom kavezu.

- Sledeći put kada sam video belog tigra, bio je prostirka na podu Saifove sobe za primanje gostiju - poručio je.

U leto 2009. godine, Zuvavi je unajmio jahtu od 18 metara, sa kapetanom i dva člana posade, a to je stajalo 55.400 funti.

Potom je stupio u kontakt sa kompanijom za pratnju. Mejlovi prikazuju fotografije nagih žena u erotičnim pozama.

- Dobre su solo, a ako pričamo o grupnim akcijama, preporučujem Leoni sa Silvi, ili sa Šanel, ili Šanel i Maršu. Obe su veoma istetovirane - pisalo je u mejlu kompanije.

Saif se družio sa mnogim ličnostima iz visokog društva. U maju 2010. je primio mejl koji je, navodno, poslala poznata manekenka Naomi Kembel čiji je naslov glasio: "Gislejn Maksvel. Prijateljica Naomi Kembel stiže u Libiju".

Profimedia
Maksvelova je bila najbliža saradnica pedofila Džefrija Epstajna

Mejl je opisivao Maksvelovu kao "veliku prijateljicu" koja je želela da poseti Libiju svojim brodom u septembru "radi uživanja". Saif je zamoljen da to omogući, pa mu je ostavljen mejl Maksvelove, a u potpisu je stajalo "zagrljaji, zagrljaji".

- Zdravo, Naomi, tvoja prijateljica je dobrodošla. Molim te da joj preneseš da stupi u kontakt sa Muhamedom - odgovorio je Saif, misleći na svoju desnu ruku, ali nije poznato da li je kasnije bilo dodatne komunikacije.

Manekenkin portparol je poručio "Gardijanu": "Gospođa Kembel ne prepoznaje navodnu mejl prepisku. Kako je 'Gardijan' odbio da joj priloži kopiju ili da pruži bilo kakav dokaz autentičnosti, nije u poziciji da komentariše."

Dva predloga za izlazak iz krize

Saif al Islam al Gadafi je tokom svoje predizborne kampanje saopštio da ima dva predloga kako bi zemlja mogla da se izvuče iz krize.

Prvo, predlaže da neutralna stranka postavi hitne pravne i izvršne uslove za parlamentarne i predsedničke izbore, na kojima bi svako mogao da učestvuje bez izuzetka, a narod Libije bi izabrao svog kandidata. Drugo, Gadafi poziva kontroverzne kandidate da se povuku iz predsedničke trke rekavši da bi to bio poslednji pokušaj da se spase zemlja i pronađe mirno rešenje za krizu.

Kako je rekao, u Libiji je svakim danom sve gore, a svi odbijaju da načine ustupke.

Saif je sarađivao i sa mnogim svetskim brokerima na Svetskom ekonomskom forumu. Osnivač te organizacije je lično pozvao Gadafijevog sina da u januaru 2011. prisustvuje forumu u Davosu, opisijući ga kao "posvećenog graditelja mostova i istinskog zagovornika dijaloga".

Izdaja

Samo dve nedelje nakon Davosa, izbili su sukobi u Libiji, a Saif je poručio da će se boriti do "poslednjeg muškarca, žene i metka". Svetski ekonomski forum je prekinuo kontakt sa njim.

Zuvavi je, navodno, počeo da kupuje šlemove, pancire i oklopna vozila od grupe "Bin Jabr" u UAE. Kako se navodi, za 120 vozila cena je bila 23,8 miliona evra. Istovremeno, Zuvavi je tražio način da se izvuče, a kada je nasilje počelo, raspitivao se o stanovima u centru Londona i kasnije u Dubaiju.

AP Photo/Ammar El-Darwish, File
 

Zuvavi je promenio stranu i postao svedok-saradnik u slučaju protiv Saifa pred Međunarodnim krivičnom sudom u Hagu. Povezao se sa prelaznom vladom koja je uspostavila vlast u Tripoliju, a odao je i Saifovu lokaciju rekavši da je blizu Nigera i da mu treba lekarska pomoć jer mu je ruka povređena u vazdušnom napadu.

Do njega su prvi stigli pobunjenici Zintana koji su ga uzeli kao vrednog taoca.

Ni danas nije poznato da li je sklopljen nekakav dogovor sa njima, ali je Saif na slobodi i može da se kandiduje za narednog libijskog predsednika.

Profimedia
 

Libijski sud je presudio da ni slučaj protiv njega koji je pokrenuo Haški sud nije pretnja zato što on, kako smatraju, nema krivični dosije.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike