Bajden se plaši trećeg svetskog rata: Savetnik predsednika SAD otkrio zbog čega Amerika Ukrajini ne šalje dalekometne rakete za „Himars“

23.07.2022

09:23

0

Salivan je obećao dodatnu vojnu pomoć Kijevu kada se budu već poslata bude potrošila

Bajden se plaši trećeg svetskog rata: Savetnik predsednika SAD otkrio zbog čega Amerika Ukrajini ne šalje dalekometne rakete za „Himars“
AP570739680945 - Copyright AP Photo/Bullit Marquez

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden nije spreman da Ukrajini preda rakete za višecevne raketne sisteme „Himars“ dometa 300 kilometara, jer želi da izbegne treći svetski rat, izjavio je njegov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

- Postoje neka sredstva, kako je predsednik rekao, koja nije spreman da isporuči. Tu spadaju dalekometne rakete „Atakms", dometa 300 kilometara. On smatra da je ključni cilj SAD da urade sve neophodno za podršku i odbranu Ukrajine. Drugi zadatak je da se ne nađemo u situaciji koja bi vodila trećem svetskom ratu - objasnio je Salivan na Bezbednosnom forumu u Aspenu.

Savetnik je, takođe, izrazio uverenost da Kongres SAD neće škrtariti na dodatnoj pomoći Ukrajini kada ona bude potrošila već dodeljenu rekordnu sumu od 40 milijardi dolara.

On je istakao da ruske vlasti treba da budu svesne uzaludnog nadanja da će SAD i velike evropske zemlje izgubiti interesovanje za sukob u Ukrajini i smanjiti joj podršku.

SAD su u petak saopštile da su donele odluku o još jednom paketu pomoći Kijevu vrednom 275 miliona dolara. Buduća pomoć sadrži 580 jurišnih i izviđačkih bespilotnih letelica „Feniks gost“, četiri višecevna raketna sistema „Himars“, 36 hiljada jedinica artiljerijske municije, četiri vojna vozila, protivtenkovsko naoružanje, rezervne delove i drugo oružje. Prema pisanju medija, sistem „Feniks gost“ predstavlja dron-samoubicu.

Džejk Saliven/Profimedia
Džejk Salivan

Ranije su SAD objavile da su isporučile Kijevu 12 sistema „Himars“, a takođe precizirale da Ukrajinci dobijaju „Himars“ sa vođenim raketama „GMLRS“ dometa 80 kilometara, iako sistemi imaju mogućnost ispaljivanja operativno-taktičkih raketa „Atakms“.

Ministarstvo odbrane Rusije je u petak objavilo da su ruske snage visokoprezicnim oružjem uništile četiri lansera višecevnih raketnih sistema „Himars“, koje je ukrajinska vojska dobila od Vašingtona.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike