EU dogovorila sedmi paket mera protiv Rusije: Evo šta se pod tim podrazumeva

20.07.2022

15:43

0

Brisel dao zeleno svetlo

EU dogovorila sedmi paket mera protiv Rusije: Evo šta se pod tim podrazumeva
Brisel - Copyright Pixabay

Ambasadori zemlja članica EU su na sastanku u Briselu finalizovali i dali ”zeleno svetlo” za novi paket sankcija protiv Rusije koji se, na prvom mestu, odnosi na mere za održavanje i jačanje efikasnosti šest do sada uvedenih paketa sankcija.

Nove mere podrazumevaju i restrikcije na izvoz zlata iz Rusije, a više fizičkih i pravnih lica dodaju se na postojeću listu onih kojima se zamrzava imovina i ograničava kretanja u EU.

Namera ovog sedmog paketa restriktivnih mera koje EU je dodatno ograničavanje izvoza robe za dvostruku namenu u Rusiju kao što su hemikalije i mašine koje bi mogle da se koriste u vojne svrhe.

Takođe, ovaj paket bi trebalo da pojasni pravila kako bi se izbeglo da izvoz hrane i lekova iz Rusije bude ograničen postojećim sankcijama.

U Briselu objašnjavaju da danas usvojeni paket pojašnjava niz odredbi za jačanje pravne sigurnosti za sprovođenje do sada usvojenih restriktivnih mera i dodatno usklađuje sankcije EU sa sankcijama saveznika i partnera, posebno u G7.

Dodaje se da već postojeće sankcije nanose visoku štetu ruskoj privredi i time, prema oceni EU, ograničavaju mogucnost finansiranja ruske vojne mašinerije.

Sedmi paket EU sankcija protiv Rusije stupiće na snagu po objavljivanju u EU Službenom glasniku, što se očekuje sutra.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike